Прем'єрку звинуватили в непослідовності щодо газових домовленостей

Понеділок, 31 серпня 2009, 15:26

Заяви прем'єр-міністра Юлії Тимошенко про плани скоротити імпорт російського газу можна сприймати як її непослідовну політику в сфері енергетики.

Про це заявив представник президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, коментуючи заплановану на 1 вересня 2009 року зустріч керівників урядів України та Росії.

Пріоритетними для Української сторони питаннями зустрічі мають стати українсько-російське співробітництво в енергетичній галузі, насамперед - газовій.

Він нагадав, що дискримінаційні для України контракти були підписані за одноосібним рішенням прем'єр-міністра України всупереч національним інтересам і директивам голови держави.

Реклама:

Проте керівництво уряду та його оточення намагалися нав'язати суспільству думку про успіх, уникаючи прямих відповідей на очевидні запитання щодо кабальних для України умов контрактів. Намагалися навіть заручитися підтримкою іноземних експертів.

"Однак жоден з європейських фахівців до цього часу не наважився надати позитивних висновків щодо контрактів, у яких вочевидь закладено низку несиметричних і дискримінаційних щодо України положень", - аргументував Соколовський.

За словами Богдана Соколовського, практично доведено, що ігнорування підходів та вимог Президента України, зокрема співробітництво за згаданим контрактами і зволікання уряду з реформуванням газового сектора в 2009 році, уже завдало незворотної шкоди українському суспільству, державі та економіці:

  • - зменшилися реальні доходи українців на фоні начебто збереження економічно необгрунтованих взаємовідносин між постачальниками і споживачами газу;
  • - істотно погіршився фінансовий стан державної компанії НАК "Нафтогаз України", а відтак її рейтинги на світових біржах;
  • - істотного перевантаження зазнала національна фінансова система, що сприяє девальвації гривні;
  • - держава втягується у невиправдані борги і зобов'язання.

При цьому Соколовський з жалем констатував, що прем'єр-міністр демонструє виняткову непослідовність у вирішенні цієї проблеми: напередодні чергової зустрічі з російським колегою керівник уряду України до цього часу не визначилася з конкретними планами щодо обсягів імпорту газу в 2010 році.

20 серпня у Львові Тимошенко заявляє про 25 млрд. кубометрів, 29 серпня у Луганську - про 27 млрд. кубометрів, у той час як згідно з контрактами українська сторона зобов'язана викупити 52 млрд. кубометрів, наголошує представник президента.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!