"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄБРР відмовив "Укрзалізниці" у кредиті

Понеділок, 31 серпня 2009, 10:32

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), який виступає одним з основних кредиторів "Укрзалізниці", припинив співпрацю з державною компанією.

Фінансова установа заявила про неможливість подальшого виділення коштів на потреби залізниці, допоки "Укрзалізниця" не проведе реформування своєї організаційної структури, пише газета "Дело" з посиланням на слова радника представництва ЄБРР в Україні Антона Усова.

За його словами, проведення реформ обговорювалося банком раніше, при наданні кредитів.

У фінустанові відзначають, що зміни в компанії необхідні для більш ефективного витрачання коштів, а також контролю за грошовими потоками.

Реклама:

Керівник аналітичної групи консорціуму "Менеджмент Консалтинг Груп" Дмитро Подтуркін пояснює, що зараз ЄБРР укладає кредитні договори не із самою "Укрзалізницею", а з її підрозділами.

"Іноземні банки наполягають на створенні єдиної юридичної особи, що об'єднує всі залізниці України", - говорить експерт.

За словами Подтуркіна, зараз керівництво "Укрзалізниці" розглядає варіант приєднання своїх підрозділів до концерну.

Але ця процедура, за попередніми оцінками, займе не менше року. Крім того, знадобиться підтримка цього питання урядом.

Як відомо, раніше Мінтранс заявляв, що для інфраструктурної модернізації "Укрзалізниці" в цілому необхідний 1 млрд. доларів. Наразі обсяг наданих кредитів ЄБРР залізниці досяг 240 млн. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: