"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Держава може спробувати розпродати обленерго до останку

Понеділок, 3 серпня 2009, 16:10 -

У разі успішної приватизації мажоритарних пакетів обленерго, держава може спробувати реалізувати мінорітарні пакети акцій (від 5% до 15%) через аукціони на фондових біржах.

Таку думку у коментарі "Економічній правді" висловив старший фінансовий аналітик інвесткомпанії Astrum Investment Management Ян Липчинський.

"Продаж можливо організувати невеликими блоками, що знизить вартість кожного блоку та розшириться потенційне коло учасників аукціону і дозволить іншим не енергетичним та фінансовим компаніям здійснити фінансові інвестиції в ці активи", - сказав він.

За словами Липчинського, у разі приходу профільного стратегічного інвестора в обленерго, із довгостроковими планами розвитку, інвестиційна привабливість цих підприємств зросте.

Реклама:

"Однак для цього, державі необхідно забезпечити прозорі та конкурентні умови продажу", - уточнив він.

Липчинський зазначив, що, на його думку, кожне обленерго є індивідуально привабливим для стратегічних інвесторів і тому послідовність продажу не вплине на результати приватизації загалом.

Серед потенційних інвесторів експерт називає міноритаріїв, які можуть бути зацікавлені у отриманні повного контролю: "В.С. Енерджі" (володіє "Житомиробленерго", "Кіровоградобленерго", "Херсонобленерго", "Севастопольенерго", а також частками в інших обленерго), "ДТЕК" (володіє енергопостачальними компаніями "Сервіс-Інвест" і "ПЕМ - Енерговугілля", а ткакож частками в інших обленерго), групу "Енергетичний стандарт" (володіє міноритарними пакетами в деяких обленерго) та "AES Україна" (володіє "Рівнеенерго" і "Київобленерго"), котра може розглядати розширення своєї присутності в енергетиці України.

Як повідомлялося, після передачі пакетів акцій обленерго Фонду держмайна "Енергетична компанія України" залишиться міноритарним власником у десяти обленерго з часткою участі від 5% до 15%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: