"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Україна отримає "газові гроші" не раніше вересня

Понеділок, 3 серпня 2009, 14:18

Єврокомісія повідомила, що Україні нададуть 1,7 мільярда на газові питання.

Керівник Київського міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук вважає, що перші гроші з цієї суми надійдуть до України не раніше вересня цього року.

"Ніхто ще поки нічого не отримував. Ми ближче до того, щоб отримати кредит в 300 мільйонів від ЄБРР на поповнення обігових коштів. І це відбудеться не пізніше вересня", - зазначив він.

За його словами, можливість надання 300 мільйонів - це відповідь на програму реформування й модернізації нафтогазової галузі, яку було висвітлено в листі, що надішов до Брюсселю попереднього тижня.

Реклама:

Зокрема, Тодійчук стверджує, що України здійснила "деякі" реформи.

"Перше, що ми знаємо, це поповнюється статутний фонд НАК "Нафтогаз". Це не дуже ефективний інструмент, але все-таки Європа його сприймає як позитивний", - наголосив експерт.

"Друге питання, це підвищення цін з першого вересня на 20% і зобов'язання щоквартально далі підвищувати ці ціни до ринкових. Або до тих цінових рівнів, які дозволятимуть НАК "Нафтогаз" не зазнавати збитків", - додав він.

Тодійчук підкреслює, що такі реформи є позитивними й надання кредиту в 300 мільйонів, хоча й не вирішує проблем нафтогазової галузі, але дозволяє поліпшити ситуацію в цій сфері.

Експерт також нагадав, що зазначена сума надається терміново й тільки під гарантії української держави.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!