Рейтингові агентства відмовляються відповідати за Lehman Brothers

Понеділок, 3 серпня 2009, 10:19

Провідні рейтингові агентства світу Standard & Poor's, Moody's Investors Service і Fitch Ratings вимагають відхилити позов двох каліфорнійських інвесторів про невипрадано високі рейтинги облігацій інвестбанку Lehman Brothers, збанкрутілого у вересні 2008 року.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на агентство Bloomberg.

Позивачі - пенсіонери з Каліфорнії Рональд і Саллі Грасс - витратили 40 тис. дол. на бонди Lehman Brothers, які мали дуже високі рейтинги, але, як виявилося згодом, не мали цінності.

У січні вони подали позов проти рейтингових агентств, звинувачуючи їх в необережності при присвоєнні рейтингів облігацій Lehman Brothers.

Рейтингові агентства стверджують, що не можуть нести відповідальності за прийняті позивачами інвестиційні рішення.

Як очікується, найближчим часом кількість позовів проти S&P, Moody's і Fitch може зрости, а критика їх діяльності стане більш жорсткою.

Перед початком фінансової кризи 2007 року компанії привласнили занадто високі рейтинги іпотечними облігаціями та утримували їх протягом кількох місяців після обвалу іпотечного ринку.

Подружжя Грасс стверджують в позовній заяві, що вони шукали надійні інвестиції і купили облігації Lehman Brother через те, що агентства надали бондам рейтинг "А".

За словами Грасс, інвестори є "обмеженою групою", по відношенню до якої рейтингові служби несуть юридичні зобов'язання і не повинні створювати помилкового уявлення про прибутковість.

Рейтингові агентства стверджують, що подібна позовна заява є неспроможною, тому що вони не вели справи безпосередньо з інвесторами і не підштовхували їх до придбання цінних паперів.

Як повідомлялося, найбільший державний пенсійний фонд США Calpers також подав позов проти трьох провідних рейтингових агентств - Moody's, Standard & Poor's і Fitch.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!