МВФ може дати Україні більше, ніж обіцяв

Субота, 29 серпня 2009, 17:29

МВФ може надати Україні кредити на суму понад передбачених раніше 16,5 млрд. доларів.

Про це в інтерв'ю "Контрактам" сказав постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр, повідомляє Обком з посиланням на "Українські новини".

"Поки що ми не проводили переговорів про збільшення фінансування, однак якщо знадобляться додаткові ресурси, і уряд звернеться до нас з економічно обгрунтованою програмою, то МВФ готовий серйозно розглянути заявку України", - зазначив він.

Альєр підкреслив, що нинішня програма stand-by розрахована на період до жовтня 2010 року.

Реклама:

В її рамках фонд уже перерахував Україні 10,5 млрд. доларів кредитних коштів, і може надати ще 6 млрд. доларів, у тому числі 3,8 млрд. - до кінця нинішнього року.

Водночас він не виключив, що у разі порушення українською владою вимог програми stand-by, подальше фінансування може бути припинене.

"Якщо не будуть виконуватися ухвалені показники, ми будемо аналізувати причини такого невиконання ... Якщо такі відхилення будуть результатом навмисної політики, яка буде суперечити духу і цілям програми, ми припинимо співпрацю", - сказав Альєр.

Кабмін, за словами Альєра, надає МВФ вичерпну інформацію про використання раніше виділених фондом кредитних коштів.

Умовами отримання четвертого траншу кредиту stand-by Альєр назвав просування в питанні оздоровлення банківського сектора, дотримання необхідного рівня дефіциту держбюджету-2009, розробка реалістичного проекту держбюджету-2010 з дефіцитом не більше 3% ВВП без урахування дефіциту "Нафтогазу України" і 4% ВВП - з урахуванням дефіциту "Нафтогазу".

Альєр застеріг українську владу від надмірного фінансування дефіциту держбюджету за рахунок викупу Нацбанком облігацій внутрішньої державної позики.

"Будь-яка монетизація бюджетного дефіциту повинна проводитися дуже обережно, тому що наслідки можуть бути непередбачуваними і негативними, як, наприклад, стрибок обмінного курсу та неконтрольована інфляція", - зазначив він.

Альєр висловив надію на те, що уряд, як раніше було обіцяно, рекапіталізує банк "Надра" і Укрпромбанк після досягнення цими фінустановами домовленостей з кредиторами про реструктуризацію зовнішніх позик.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!