Кредитори "Нафтогазу" добиваються суверенних гарантій

П'ятниця, 28 серпня 2009, 09:31

Інвестори можуть прийняти пропозицію про реструктуризацію єврооблігацій Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" тільки у разі надання суверенних гарантій.

Про це повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" партнер консалтингової фірми Aequi-Libria (Люксембург) Карл Філіп Томас.

"В принципі, ми проти будь-якої реструктуризації, але якщо будуть запропоновані "залізні" суверенні гарантії, ми можемо почати розглядати таку пропозицію", - сказав він.

За словами Томаса, у "Нафтогазу України" є два сценарії розвитку подій: або виплата 500 млн. дол. плюс нараховані відсотки на суму 20,312 мільйонів доларів з розрахунку ставки 8,125%, або технічний дефолт, або ж пропозиція реструктуризації, причому така пропозиція має бути зроблена на основі прирівнювання боргу НАК до суверенного боргу.

Разом з тим, зазначив Томас, всі кредитори, з яким проводилися переговори, виступають проти реструктуризації, оскільки протягом останніх тижнів репутації "Нафтогаза України" як боржника завдано непоправної шкоди.

У свою чергу, старший фінансовий аналітик Astrum Investment Management Сергій Фурса вважає, що ініціатива кредиторів, серед яких домінують російські інвестори, блокувати реструктуризацію може мати успіх.

Він зазначив, що про це побічно свідчить зростання інтересу ринку до бондів "Нафтогазу".

"З одного боку, це може свідчити про те, що ринок вірить у погашення "під тиском", і це підштовхує покупців. З іншого, ми не виключаємо, що ініціатори скуповують вільні папери для збільшення своєї частки", - сказав він.

Експерт підкреслив, що уряд до цього часу не висунув пропозицій щодо реструктуризації єврооблігацій НАК.

У той же час затягування цього процесу грає на руку противникам реструктуризації, що отримали додатковий час для об'єднання розрізнених інвесторів, вважає він.

Він також наголосив, що Україна має у своєму розпорядженні кошти для погашення єврооблігацій НАК: близько 1,9 млрд. дол. з третього траншу Міжнародного валютного фонду призначені для погашення зовнішньої заборгованості, в тому числі за єврооблігаціями "Нафтогазу".

Як повідомлялося, група власників єврооблігацій НАК "Нафтогаз України" на суму близько 100 мільйонів доларів раніше виступала проти можливої реструктуризації боргу за ними.

У свою чергу, "Нафтогаз" повідомив, що оголосить плани щодо реструктуризації боргів протягом найближчих тижнів.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!