Думка експерта: Заходи НБУ не поліпшать гривневу ресурсну базу

Середа, 26 серпня 2009, 16:58

Нацбанк планує заборонити дострокове зняття банківських внесків й зобов'язати банки виплачувати відсотки по валютних депозитах у гривні. 

Економіст інвестиційної компанії Concorde Capital Микита Михайличенко вважає, що ці заходи НБУ не сприятимуть відновленню довіри до банків. 

"Такі дії НБУ не сприятимуть відновленню довіри до банківської системи. В умовах і без того низької довіри до банків і загальної підвищеної волатильності економіки результатом цього заходу буде збереження попиту з боку населення лише на дуже короткі депозити найближчим часом", - вважає експерт. 

За його словами, зробити більш стабільною і передбачуваною (в термінах ціни і терміновості) ресурсну базу банків для фінансування середньо-та довгострокових активних операцій НБУ не вдасться за допомогою таких заходів. 

"Простіше кажучи, подовжити свою гривневу ресурсну базу банкам найближчим часом навряд чи вдасться", - підкреслює експерт. 

Економіст Concorde Capital запевняє, що наявність такого опціону на дострокове вилучення депозитів у банківських клієнтів досить поширена у світовій практиці, питання лише в його ціні для клієнтів (тобто в тих штрафних санкціях, які на них накладаються в разі дострокового розірвання контракту). 

"Пріоритетом у діях НБУ в середньостроковій перспективі має бути відновлення довіри до банківської системи і національної валюти, а не спроби адміністративними заходами утримати кошти клієнтів в банках", - стверджує Михайличенко.

Реклама:

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!