Україна хоче знову купувати газ безпосередньо у Туркменії

Вівторок, 25 серпня 2009, 16:55

Україна готова до переговорів про відновлення прямих постачань газу з Туркменії в обсязі до 15 мільярдів кубометрів на рік.

Одночасно вона бачить себе транзитером однієї з гілок європейського газопроводу "Набукко", сказав посол України в Ашхабаді Віктор Майко в інтерв'ю Reuter.

Київ та Ашхабад готують на середину вересня візит президента України Віктора Ющенка, який порушить із туркменським лідером Курбанкули Бердимухамедовим тему постачань газу й участі українських компаній у будівництві об'єктів у Туркменії.

"Туркменістан як головний експортер газу й Україна як основний імпортер могли б ініціювати переговори про прямі постачання, як це було колись. Це було б справедливо й логічно", - сказав Майко.

Реклама:

У 1990-ті Україна безпосередньо купувала весь експортований туркменський газ в обсязі близько 35 мільярдів кубометрів на рік. На початку 2000-х російський "Газпром" узяв на себе роль реекспортера. Менше з тим, кінцевим споживачем палива з Центральної Азії, де Туркменія - найбільший експортер газу, залишається Україна.

"Ми готові до тристоронніх (за участю Росії) переговорів про можливості відновлення прямих закупівель туркменського газу в якомусь обсязі.., можливо, це буде 10-15 мільярдів кубометрів газу", - сказав Майко.

За його розрахунками, на узгодження цього питання "може піти півроку, а то й рік".

Відносини між Туркменією та РФ, яка купує весь вільний туркменський газ в обсязі 45-50 мільярдів кубометрів на рік, ускладнилися після вибуху на трубопроводі у квітні. Ашхабад звинуватив в аварії "Газпром", який через зниження світових цін і падіння попиту на паливо зацікавлений у продажі свого газу в Україну і на Захід.

Сторони досі не обговорили нові умови постачань.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!