Нобелівський лауреат прогнозує другу хвилю кризи

Вівторок, 25 серпня 2009, 10:12

Світова економіка досягла дна кризи, але відновлення в розвинених країнах може бути млявим через ризик другої хвилі рецесії.

Про це заявив професор економіки Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні, який передбачив нинішню кризу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

В останньому кварталі 2008 року і в першому кварталі 2009 року темпи падіння економіки нагадували спад часів Великої депресії.

Однак наприкінці минулого року уряди всього світу почали повною мірою використовувати арсенал наявних у них коштів для боротьби з кризою.

Зусилля спрацювали, і світова економіка, яка отримала допомогу у розмірі 2 трлн. дол., припинила вільне падіння.

"Три питання залишаються відкритими: коли завершиться рецесія? Яким буде шлях відновлення економіки? Чи існує вірогідність нового спаду?" - Написав Рубіні в статті, опублікованій в The Financial Times.

У деяких розвинених економіках (Австралія, Німеччина, Франція, Японія) і в більшості emerging markets (Китай, Бразилія, а також в інших частинах Азії та Латинської Америки) відновлення вже почалося, вважає професор.

Щодо другого питання, можна сказати наступне: в даний час основні суперечки точаться між тими, хто є прихильниками швидкого V-образного відновлення економіки, і тими, хто, як і сам Рубіні, дотримується думки, що відновлення буде млявим, нижче середнього значення за останні роки, тобто U-образним. Таке відновлення може тривати, принаймні, два роки.

На користь U-подібного сценарію професор наводить наступні аргументи.

По-перше, рівень зайнятості все ще падає як у США, так і в інших розвинених економіках. До 2010 року безробіття в Штатах може перевищити 10%, що згубно вплине на споживчий попит і банківський сектор, а також призведе до зниження професійного рівня робочих.

По-друге, зберігається криза не тільки ліквідності, а й кредитоспроможності. Труднощі в банківському секторі обмежують розвиток кредитування, інвестицій і споживчих витрат.

По-третє, американці змушені скорочувати витрати, тому що вони вже не в змозі виплачувати кредити в умовах зниження доходів і зростаючого безробіття, вважає Рубіні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!