Ситуація в економіці України виявилася гіршою за прогнози - Світовий банк

Субота, 22 серпня 2009, 12:45

Проблеми в реальній економіці України виявилися значно серйознішими, ніж прогнозувалося в січні 2009 року.

Про це заявив директор Світового банку по Україні, Білорусі й Молдові Мартін Райзер в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".

При цьому він відзначив, що ситуація з ліквідністю банків зараз набагато краща, ніж на початку року, оскільки депозити, відповідно до останньої статистики, потроху повертаються в систему. Крім того, знизилися процентні ставки на міжбанківському ринку.

І хоча питання відновлення довіри ще не вирішене повністю, ситуація набагато краща, ніж у грудні-січні, констатував Райзер.

Реклама:

"На сьогодні уряд інвестував у три банки близько 9,5 млрд. гривень. Проте вливання в капітал робить не тільки держава. Значно більші суми будуть внесені - і вже вносяться - приватними власниками в інших банках після того, як діагностика показала потребу в збільшенні капіталу. Ці гроші йдуть у банківську систему, вони стабілізуватимуть банківський сектор, без будь-якої потреби в грошах уряду", - відзначив він.

Водночас Райзер підкреслив, що у зв'язку з проблемами в реальній економіці України велика ймовірність того, що потреба у додатковому капіталі буде ще більшою.

"Доведеться збільшувати відрахування в резерви, рівень поганих кредитів, вочевидь, виражатиметься двозначними цифрами. Тому банкам знадобиться додатковий капітал. І тут потрібно буде дуже багато попрацювати як банкірам, так і регуляторам", - наголосив він.

За його словами, у зв'язку з цим фахівці СБ і Міжнародної фінансової корпорації (IFC) серйозно працюють над переглядом умов реструктуризації корпоративних боргів, над спрощенням процедур банкрутства у корпоративному секторі, поліпшенням корпоративного управління в установах, щоб вони могли краще підготуватися до всіх викликів, які виникають.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: