"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Сарматія" просить прискорити аверс "Одеса-Броди"

П'ятниця, 21 серпня 2009, 19:43

Члени правління міжнародного трубопровідного спільного підприємства СП "Сарматія" закликали український уряд прискорити ухвалення рішення про переведення в аверсний режим магістрального трубопроводу "Одеса-Броди".

Про це вони заявили під час зустрічі з першим заступником Секретаріату президента Олександром Шлапаком та представником президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богданом Соколовським у Києві, повідомляє прес-служба Секретаріату президента.

Учасники зустрічі обговорили питання можливості розширення функцій СП "Сарматія" в контексті практичної реалізації всіх маршрутів Євро-Азійського нафтотранспортного коридору (ЄАНТК).

Сторони також відзначили актуальність і важливість підтримки ЄАНТК з боку Європейської комісії, зокрема, в частині фінансування робіт через СП.  

Реклама:

Як відомо, ідея проекту будівництва ЄАНТК "Одеса - Броди - Плоцьк - Гданськ" виникла в середині 90-х років. Вона передбачала будівництво нового транспортного коридору нафти, який дозволив би поставляти каспійську нафту до країн Західної і Центральної Європи.

23 травня 2003 року в Брюсселі було підписано Спільну декларацію Ради міністрів Республіки Польща, Кабінету міністрів України і Європейської комісії з питання надання підтримки проекту ЄАНТК.

У 2008 році до створеного Польщею і Україною СП "Сарматія" для розвитку ЄАНТК вступили національні нафтотранспортні компанії Азербайджану, Грузії та Литви, які згодом всі разом виділили 1,8 млн. доларів на підготовку ще одного ТЕО проекту.

24 квітня 2009 року на загальних зборах акціонерів СП "Сарматія" було затверджено ТЕО проекту ЄАНТК, підготовлене на замовлення Міжнародного нафтотранспортного підприємства "Сарматія" компанією Granherne Limited разом з партнерами - компаніями Purvin&Gertz і Greengate LLC.

Вартість реалізації ЄАНТК на базі нафтопроводу "Одеса-Броди", згідно із затвердженим ТЕО, становить 2-8 млрд. доларів залежно від обсягів транспортування нафти.

Як повідомлялося, президент Віктор Ющенко указом від 14 травня 2009 року доручив Кабінету міністрів прийняти до жовтня 2009 року рішення про запуск нафтопроводу "Одеса-Броди" в аверсному режимі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!