НБУ називає причини поліпшення промвиробництва

П'ятниця, 21 серпня 2009, 12:03 -

За оцінками НБУ, в липні відбулось суттєве уповільнення падіння індексу виробництва базових галузей1 -до -19.1% в річному вимірі в порівнянні з -25.8% в червні.

Про це йдеться в звіті НБУ про економічний стан України на липень 2009 року.

За січень-липень падіння становило -25.6% в порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Основною причиною поліпшення динаміки виступає збереження темпів зростання сільськогосподарського виробництва (за оцінками Нацбанку, 4,6% в липні в річному вимірі порівняно з 3,4% в червні) на фоні істотного підвищення бази порівняння минулого року та сезонне зростання частки сільського господарства.

Реклама:

Незначне уповільнення падіння промислового виробництва обумовлено зростанням зовнішнього попиту на продукцію металургії, наголошує НБУ.

Продовжувалось покращення динаміки промислового виробництва - падіння уповільнилось до -26.7% в липні в річному вимірі порівняно з -27.5% в червні.

За оцінками регулятора, основним фактором поліпшення ситуації виступало зростання попиту з боку Китаю на продукцію металургії. Як наслідок, незначно покращилась ситуація в добувній промисловості (-13.5% в липні в річному вимірі порівняно з -16.2% в червні) та виробництві електроенергії, газу та води (-16.7% та -19.2% відповідно).

Динаміка деяких промислових галузей погіршилась -падіння виробництва машинобудування прискорилось з -48% в червні до -52.9%, харчової промисловості - з +0.9% до -8.7% відповідно.

Крім того, Нацбанк підкреслює, що динаміка металургійного виробництва в 2009 році визначається такими факторами:

- девальвація гривні наприкінці 2008 року, що обумовила незначне прискорення виробництва протягом першого кварталу 2009 року;

- пільги, надані урядом підприємствам металургії - мораторій на підвищення тарифів на вантажні залізничні перевезення і електроенергію, скасування 12-відсоткової цільової надбавки при продажі газу тощо;

- зростання попиту на сталь з боку Єгипту та Туреччини в рамках урядових програм цих країн щодо стимулювання внутрішнього виробництва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: