У Держфінпослуг назвали основний рушій нестабільності гривні

Четвер, 20 серпня 2009, 17:52

Основна загроза для стабільності національної валюти - політичний фактор.

Про це заявив голова Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг Віктор Суслов, повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.

Суслов зауважив, що є три напрямки, через які можуть виникнути загрози для стабільності грошової системи: дефіцит платіжного балансу, монетарна політика, суспільна довіра до інститутів влади.

За словами голови Держфінпослуг, за попередніми даними, за 6 місяців 2009 року дефіцит поточного рахунку платіжного балансу склав 657 млн. доларів, у той час, як за аналогічний період 2008 року він складав 7,1 млрд. доларів.

Реклама:

"За рік він скоротився більше ніж у 11 разів, що, звичайно, відображає позитивну динаміку ситуації", - зазначив Суслов.

Дефіцит другої частини платіжного балансу - фінансового рахунку - у першому півріччі збільшився до 6,6 млрд. доларів, тоді як торік фінрахунок мав позитивний показник плюс 9,3 млрд. доларів.

За словами Суслова, цей показник погіршився, тому що скоротився притік іноземних інвестицій та настав час досить великих виплат по зовнішнім боргам.

Він зазначив, що у України достатньо резервів, щоб перекрити усі можливі проблеми з дефіцитом платіжного балансу: "Валютні резерви України на 1 серпня склали 29 млрд. 635 млн. доларів, що говорить про те, що країна має достатні резерви для того, щоб у найближчі місяці та у період передвиборчої кампанії перекривати можливі проблеми з дефіцитом платіжного балансу".

"З аналізу ситуації з платіжним балансом є один висновок: загрози для стабільності гривні зі сторони платіжного балансу України на сьогодні немає, і на період до одного року, скоріше за все, такі загрози і не виникнуть", - наголосив він.

Щодо монетарної політики голова Держфінпослуг зазначив, що у січні-липні 2009 року монетарна база збільшилася всього на 2 млрд. 528 млн. гривень, або на 1,4% при плані у 6%.

У той же час об'єм грошової маси за цей період скоротився на 43 млрд. 471 млн. гривень, або на 8,4%, тоді як за планом мав зрости на 8%.

"У країні немає монетарних передумов для інфляції та девальвації гривні", - сказав Суслов.

Він вважає, що з огляду на викладені показники, критика, яка лунає з боку президента, неконструктивна: "Загроз для стабільності гривні з боку монетарної політики Національного банка та зі сторони бюджетної політики уряду на сьогодні нема. Критика НБУ та уряду з боку президента та Секретаріату в цьому плані не має ніякого економічного підґрунтя, вона має чисто політичний характер".

Голова Держфінпослуг зауважив, що основною загрозою для стабільності національної валюти на сьогодні є третій фактор - суспільна довіра до інститутів влади.

"Ми вважаємо недопустимим втягування фінансових регуляторів у будь-яку політичну боротьбу. Ми сподіваємося, що всі фінансові регулятори збережуть свій професіоналізм і аполітичність, і загальними зусиллями може бути забезпечена стабільність фінансового сектора", - підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!