"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Експерти ЄБРР проінспектують "Нафтогаз"

Четвер, 20 серпня 2009, 16:14

Експерти Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) планують прибути до Києва у вересні для підготовки кредиту для Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".

Про це заявив директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"У найближчі кілька тижнів до України приїде наша команда експертів. Вони проведуть фінансовий аудит та погодять потенційну структуру угоди", - сказав він.

Куусвек нагадав, що ЄБРР проводить підготовчі роботи в рамках проекту фінансування НАК "Нафтогаз України" після того, як із відповідним проханням до банку звернулося уряд країни.

Реклама:

"Ми дуже серйозно ставимося до цього прохання і розглядаємо проект, як можливість запустити процеси реформування - як усередині самої компанії" Нафтогаз ", так і в газовому секторі України в цілому", - додав директор.

За його словами, основними пріоритетами майбутнього співробітництва можуть стати: у короткостроковій перспективі - підтримка оборотного капіталу української компанії, а в довгостроковій - модернізація газових сховищ України.

Куусвек також підкреслив, що з урахуванням величезних потреб "Нафтогазу України" в ресурсах, фінансова роль ЄБРР буде скромною.

У той же час, за його словами, банк планує відігравати роль лідера в питанні координації реформ і зусиль кредиторів, а партнерами ЄБРР в цьому проекті можуть стати Світовий банк, Європейський інвестиційний банк і Європейська комісія.

Як повідомлялося, в кінці липня ЄБРР, Світовий банк та Європейський інвестиційний банк заявили про готовність підтримати реформи енергетичного ринку України та НАК "Нафтогаз України".

Зокрема, ЄБРР готовий розглянути питання надання "Нафтогазу України" у 2009 році кредиту під гарантії держави для поповнення обігового капіталу на суму до 300 млн. доларів, а в 2010 році - передбачити виділення до 450 млн. доларів на модернізацію газотранспортної системи країни.

ЄІБ, у свою чергу, має намір розглянути довгострокове кредитування на суму до 450 млн. доларів, націлений на співфінансування модернізації газотранспортної системи України.

Це фінансування буде спрямовано на довгострокові інвестиції, а не на поповнення оборотного капіталу або на купівлю газу.

Представник президента з міжнародних питань енергобезпеки Богдан Соколовський 20 серпня повідомив, що глава держави стурбований тим, що уряд затягує переговори з міжнародними фінансовими організаціями про фінансування "Нафтогазу України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: