Експерти не вірять у повторення кризи ліквідності банків

Четвер, 20 серпня 2009, 14:30

Проблеми з ліквідністю українських банків на цей час відступили на другий план і повторна криза банківської системи малоймовірна.

Про це йдеться в аналітичному огляді інвестиційної групи "Сократ", передає агентство "Інтерфакс-Україна".

На думку експертів, кінець весни і літо привнесли позитив в українську банківську систему.

"Цілий ряд позитивних факторів, у тому числі стабілізація валютного курсу, відтік депозитів і відновлення ліквідності банківської системи зменшили наші побоювання з приводу майбутнього в банківському секторі", - говориться в огляді.

Разом з тим, зазначають аналітики, серйозною проблемою банків в 2010 році стане якість активів.

На їхню думку, значна сума позик в іноземній валюті (58% сукупних кредитів) у поєднанні з девальвацією гривні, скорочення чисельності населення і реальних доходів у сфері бізнесу різко погіршують якість банківських кредитних портфелів, і в результаті формування додаткових резервів призводить до збитків банків.

В "Сократі" також прогнозують поновлення активного кредитування в першому кварталі 2010 року, вважаючи, що до цього часу банки, нарешті, розпочнуть списання проблемних боргів.

У той же час, на думку експертів, довіра до банківської системи країни відновиться не раніше 2011 року і у зв'язку з цим вони не прогнозують значного припливу вкладів раніше першого кварталу наступного року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!