В МВФ уже бачать початок зростання економіки

Вівторок, 18 серпня 2009, 22:29

Відновлення світової економіки вже почалося, але щоб воно виявилося стабільним, США необхідно переорієнтуватися на експорт, а країнам Азії - на імпорт.

Таку думку у своїй статті, опублікованій у вівторок, висловив головний економіст Міжнародного валютного фонду (МВФ) Олів'є Бланшар, повідомляє агентство Reuters.

Однак, на думку Бланшара, обсяг світового ВВП може виявитися нижчим за докризові рівні.

"Оправитися буде непросто. Криза залишила глибокі шрами, які будуть впливати як на пропозицію, так і на попит ще довгі роки", - пише він.

Реклама:

На його думку, споживання в США, що забезпечує близько 70 відсотків американського ВВП і складає значну частку світового попиту, не зможе швидко повернутися до попереднього рівня, оскільки домогосподарства втрачають трильйони доларів на падінні житлового та фондового ринків.

Бланшар зазначає, що фінансова криза змусила американців обережніше оцінювати малоймовірні ризики, тобто події, які малоймовірні, але настання яких призводить до страхітливих наслідків.

Все це означає, що американські споживачі навряд чи знову стануть так безрозсудно витрачати гроші, і на це доведеться зважати США та їх торговим партнерам.

Важливу роль у цьому доведеться зіграти азійським країнам, і в першу чергу - Китаю.

"З позиції США, зниження профіциту поточного рахунку платіжного балансу Китаю допоможе посилити попит і підтримати відновлення американської економіки. Це призведе до збільшення імпорту в США, що допоможе зробити більш стабільним відродження світової економіки", - вважає Бланшар.

Однак для підтримки внутрішнього попиту в Китаї його владі потрібно поліпшити систему соціального страхування та доступ до кредитів, що дозволить споживачам менше заощаджувати і більше витрачати.

"Як більш високий попит Китаю на імпорт, так і зміцнення юаня збільшать чистий експорт зі США", - вважає Бланшар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!