"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ не може підтримати гривню без грошей МВФ

Вівторок, 18 серпня 2009, 21:24

Національний банк України може розширити підтримку курсу гривні після отримання додаткових коштів від Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Про це заявив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

У той же час він підкреслив, що поки що НБУ не бачить необхідності у збільшенні обсягу валютних інтервенцій: поки підтримка центрального банку надається тільки для обслуговування зовнішніх запозичень банків.

"Нема економічних підстав. Резервів достатньо - 27,8 млрд. доларів. По суті, зараз на курс впливає психологічний фактор: населення купило (у липні на 1,16 млрд. доларів більше валюти (ніж продало) і ми зробили інтервенції на 1,12 млрд. доларів, а все інше покривається надходженнями валюти (від експорту)", - сказав Шаповалов.

Реклама:

Перший заступник голови Нацбанку також відзначив, що в липні девальваційні тенденції були підтримані прийняттям поправок до державного бюджету, згідно з яким НБУ повинен перерахувати 9,8 млрд. гривень на фінансування підготовки до чемпіонату з футболу Євро-2012, при цьому президент ветував цей закон лише на початку серпня.

Крім того, на думку Шаповалова, на курсову динаміку в останні місяці вплинули радикальні прогнози окремих експертів про девальвацію гривні.

"Лякають, що восени буде 9-10 гривень за долар. У підсумку люди масово пішли, купили, і в результаті курс девальвував", - сказав він.

Перший заступник керівника центрального банку також підкреслив, що немає підстав для зниження курсу гривні до 10 гривень за долар.

"Для такого зниження немає економічних підстав. Усі надходження (від експорту) покривають платежі з імпорту, а негативне сальдо по фінансовому рахунку перекрито коштами МВФ", - пояснив він.

Шаповалов також повідомив, що прем'єр-міністр Юлія Тимошенко поки не поділилася з Нацбанком своїми ідеями про повернення курсу до рівня 6,5 гривень за долар.

"Вона тільки говорить. Розрахунків ми таких не маємо", - відзначив він.

Перший заступник голови глави НБУ також повідомив, що Нацбанк має намір найближчим часом провести нараду з банкірами щодо курсових перспектив, на якому будуть розглядатися питання підтримки гривні.

Щодо дій для стримування зростання цін, Шаповалов зазначив, що Нацбанк мобілізує кошти шляхом розміщення депозитних сертифікатів, а також передбачив направлення на окремий рахунок 40% обов'язкових резервів банків (близько 4 млрд. гривень).

Як повідомлялося, на початку листопада 2008 року МВФ затвердив кредитну програму stand-by для України загальним обсягом 11 млрд. SDR (16,4 млрд. доларів). Загальна сума виділених Україні на даний момент траншів за програмою stand-by склала 7 млрд. SDR (10,9 млрд. доларів).

Курс гривні на міжбанківському валютному ринку знизився з початку липня з 7,75 гривень за долар до 8,31 гривень за долар за підсумками торгів 17 серпня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: