Нацбанк продовжить інтервенції для підтримки гривні

Вівторок, 18 серпня 2009, 16:16

Національний банк України не відповідає за обмінний курс гривні. Однак регулятор не залишиться осторонь і продовжить виходити на валютний ринок з інтервенціями.

Про це заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, повідомляє агентство "ЛІГАБізнасІнформ".

"На валютний курс впливає спектр платіжного балансу, а також економічна ситуація й інфляція. За Конституцією, Національний банк відповідає за стабільність національної грошової одиниці і ніде не зазначено, що Нацбанк відповідає за обмінний курс. Адже обмінний курс залежить від того, яка купівельна спроможність усередині країни", - підкреслив Литвицький.

Для того, щоб гривня була стабільною, потрібно відновити виробництво і навести порядок в бюджеті, вважає Литвицький.

Реклама:

Він також відзначив, що Нацбанк все одно не залишиться осторонь процесу формування курсу гривні.

"Ті, хто звинувачує нас у тому, що ми повинні вирішити проблему з гривнею, повинні самі дати відповідь на бюджетну проблему. Але Нацбанк, звичайно, теж буде боротися з надмірною ліквідністю, оскільки ми не впливаємо на валютний курс, а зрізуємо хвилі коливань, до того, що ми будемо виходити з інтервенціями, будемо впливати на монетарну політику, щоб не було снарядів для стрільби по валютному курсу".

Як повідомлялося, у липні інтервенції НБУ на міжбанківському валютному ринку склали 1 млрд. 121,3 млн. у доларовому еквіваленті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: