Економіці США обіцяють зростання вже цього року

Вівторок, 18 серпня 2009, 12:03

Економіку США чекають два квартали істотного зростання до кінця 2009 року, але відновлення може призупинитися наступного року.

Про це заявив колишній голова ФРС США Алан Грінспен, пише видання "Дело". 

"Я думаю, у нас все буде добре в наступні шість місяців, - сказав Грінспен. - Ми спостерігаємо відновлення кількості споруджуваних будинків та продажу автомобілів, але цей процес не буде мати продовження".

Автомобільний і житловий сектори, які зазвичай є рушійною силою економічного відновлення, зміцнилися завдяки заходам уряду, таким як 3-мільярдна програма.

Грінспен вважає, що американський автомобільний ринок "перенасичений", при цьому в країні використовується на 20% більше легкових машин і легких вантажівок, ніж існує водіїв, що володіють дозволом на керування автомобілем.

Оскільки фінансовий стан споживачів все ще нестійкий після трьох років спаду на житловому ринку, продажі нових автомобілів можуть припинитися відразу ж, як тільки перестане діяти державна програма допомоги.

Що стосується продажу нових будинків, то скорочення будівництва допомогло продавцям позбутися запасів. Але Грінспен вважає, що рівень домогосподарств в США навряд чи повернеться до пікового рубежу, відзначеному під час буму на житловому ринку.

Однак екс-голова ФРС впевнений, що різке зменшення товарних запасів забезпечить стійке зростання в другому півріччі.

Споживання тримається на 1-1,25 процентного пункту вище рівня обсягу виробництва. Для того, щоб заповнити цей пробіл, компанії повинні виробляти більше товарів, що спровокує зростання ВВП на 4-5% якщо це відбудеться за один квартал, і приблизно на 2,5% за квартал, якщо процес розтягнеться на шість місяців.

Підйом на ринках акцій також може прискорити відновлення, допомагаючи компаніям одержувати дешеве фінансування і підвищуючи добробут домогосподарств, вважає Грінспен.

Раніше американські експерти заявляли, що найглибша економічна криза з часів Великої депресії 30-х років для США залишилася позаду, і економіка ввійшла в період тривалого і важкого відновлення.

Раніше Грінспен зазначав, що економіка США може показати зростання на 2,5% вже в поточному кварталі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!