Україна більше не лідер з падіння ВВП

Вівторок, 18 серпня 2009, 10:34

Україна поступилася Литві 1 місцем в списку країн Європи та СНД за падінням валового внутрішнього продукту.

Як і обіцяло керівництво Державного комітету статистики, відомство надало інформацію про динаміку ВВП в II кварталі майже на 45-й день після закінчення звітного періоду, пише видання "Дело".

У квітні-червні падіння реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України в порівнянні з аналогічним періодом минулого року склало 18%, повідомив Держкомстат.

Падіння економіки України в II кварталі сповільнилося в порівнянні з I кварталом. У січні-березні спад реального ВВП рік до року склав 20,3%.

За підсумками першого кварталу Україна впевнено зайняла перше місце з падіння валового внутрішнього продукту серед усіх країн Європи та СНД. Однак тепер за темпами падіння нашу країну обігнала Литва.

Український уряд тепер може заспокоїтися: Україна - вже не лідер економічного спаду в Європі, як це було в першому кварталі (падіння 20,3%).

Її "обігнала" Латвія (падіння реального ВВП у другому кварталі на 18,2%), а лідером стала інша прибалтійська держава - Литва (-22,6%). Хоча, ще не всі країни Євросоюзу та СНД оприлюднили дані про динаміку ВВП у другому кварталі.

"В прибалтійських країнах дефіцит рахунку поточних операцій платіжного балансу по відношенню до ВВП більше, ніж у нас, так і темпи зростання кредитування і проблемного портфеля там були вище. Ці тенденції і призвели до таких невтішних результатів", - зазначає старший економіст представництва Світового банку в Україні Руслан Піонтківський.

Проте експерт радить не поспішати з оптимістичними висновками про початок виходу української економіки з рецесії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!