Україна продовжує зменшувати обсяги закупівель газу

Вівторок, 18 серпня 2009, 10:19

Україна, як і раніше, купує газ в менших обсягах, ніж передбачено контрактом з "Газпромом".

Обидві сторони відмовилися від початкових параметрів, пише видання "Ведомости".

До початку осінньо-зимового періоду Україна повністю закачає в ПСГ необхідний обсяг природного газу, заявила в понеділок прем'єр-міністр Юлія Тимошенко на засіданні уряду.

В серпні Україна планує закупити приблизно стільки ж газу, скільки в липні, - 3,2 млрд. куб м, повідомив радник президента країни Богдан Соколовський.

Реклама:

План трохи вище рівня в 3,4 млрд. куб м, уточнив представник "Нафтогазу". Одержання заявки від України підтвердив і представник "Газпрому".

Але за контрактом, підписаним з російським концерном, "Нафтогаз" до кінця року повинен сплатити 32 млрд. куб м газу. Щоб вибрати контрактні обсяги, Україна повинна в III кварталі імпортувати 12 млрд. куб м і 12,5 млрд. - в останньому кварталі року.

"Нафтогаз" поки імпортує істотно менше: у липні - серпні всього 6,6 млрд. куб м. Є ймовірність, що частину обсягів III кварталу буде перенесено на IV квартал.

"Нафтогаз" вже звертався до "Газпрому" із заявкою на збільшення поставок в IV кварталі, говорить представник "Газпрому", але точних цифр монополія не розкриває.

Україна виконає умови контракту з відбору за рік, підтвердив Соколовський, але називає інші обсяги поставок: Україна закупить близько 9-10 млрд. куб м в III кварталі.

Для забезпечення експортних зобов'язань "Газпрому" в ПСГ має знаходитися 25-27 млрд. куб м, говорить Соколовський, а зараз в них розміщено вже більше 22 млрд. куб м.

Обидві сторони давно відмовилися від початкового контракту, з огляду на зниження попиту на газ в Європі і в Україні, вважає директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

На початку жовтня Україна закачає в ПСГ близько 5 млрд. куб м, більше газу республіці не потрібно, зазначає він.

Технічно українська газотранспортна система може збільшити обсяги імпорту, вважає Корчемкін. Але якщо контракт не буде виконано, може виникнути привід для нового конфлікту, оскільки принцип "бери і плати" передбачає 80%-ні платежі за весь обсяг.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!