"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Альфа-Груп" взялась за Донецький електрометалургійний завод

Вівторок, 18 серпня 2009, 09:57

Новий власник ЗАТ "Донецький електрометалургійний завод" (ДЕМЗ) вводить власний менеджмент на підприємство.

Головою наглядової ради підприємства призначено Олександра Бабікова, який представляє компанію "А1", що входить до російського фінансово-промислового консорціуму "Альфа-Груп", пише видання "Дело".

Саму наглядову раду було розширено з 5 до 7 чоловік.

Крім того, зборами акціонерів ліквідовано правління і введено посаду генерального директора.

Реклама:

Джерело, близьке до "Альфа-Груп", сказало, що в російській компанії ДЕМЗ вважають перспективною інвестицією і планують самостійно розвивати завод.

Одним з підтверджень даних слів як раз і є ліквідація правління підприємства та зміна складу наглядової ради. Так, з наглядової ради були виключені представники депутата Держдуми Росії Вадима Варшавського (володіє групою компаній "ЕСТАР"), який втратив завод через борги.

Також було звільнено членів правління, близьких до пакистанському бізнесмена Мохаммада Захура, який володіє Istil Group, яка контролювала завод в 1996-2008 роках.

Залишили ДЕМЗ і люди, які могли лобіювати інтереси підконтрольної Віктору Нусенкісу групи "Енерго". Представники донецького бізнесмена брали участь в управлінні заводом з 2000 року.

Нагадаємо, Вадим Варшавський купив ДЕМЗ у Istil Group 2008 року. Сума угоди не розголошувалася. Експерти ж оцінювали її в 1-1,2 млрд. дол. При цьому донецьке підприємство купувалося за кредитні кошти, які надав Альфа-Банк, що входить до структури "Альфа-Груп". Заставою за кредитом виступив сам завод.

Однак наприкінці 2008 року у Варшавського почалися проблеми з виконанням боргових зобов'язань "Естару". На сьогодні загальний борг бізнесмена перед банками оцінюється в більш ніж в 1 млрд. дол.

Навесні, щоб розплатитися з боргами, Варшавський намагався продати частину активів. Однак російські банки - Ощадбанк, Петрокоммерцбанк і Альфа-Банк, яким холдинг був винен за кредитами найбільше, відмовили "Естар" в реструктуризації боргів під цю схему.

В результаті ДЕМЗ в рахунок боргу на початку серпня перейшов під управління "Альфа-Груп".

Основним акціонером "Альфа-Груп" є Михайло Фрідман. Також великі пакети акцій належать виконавчому директору "ТНК-BP" Герману Хану і голові ради директорів "А1 Груп" Олексію Кузмичову.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!