Бензин в серпні вище 7,5-7,7 гривень за літр не коштуватиме

Вівторок, 18 серпня 2009, 08:40

Ціна бензину марки А-95 на українських автозаправних станціях (АЗС) до кінця серпня залишиться на рівні в 7,5-7,7 грн./літр.

Про це заявив директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Серед ключових факторів, що стримують подальше зростання цін, експерт назвав незацікавленість у цьому власників АЗС, оскільки подорожчання палива призведе до падіння обсягів продажів.

"Крім того, високі ціни диктують необхідність нарощування кредитів для операційної діяльності, що в умовах поточних банківських ставок і безлічі ризиків може серйозно ускладнити діяльність роздрібних мереж", - додав експерт.

На його думку, основним чинником зростання цін на нафтопродукти на українському ринку сьогодні є нестабільність курсу національної валюти.

"Питання не тільки в абсолютному значенні курсу, а в непевності, яку народжують непередбачувані коливання валютного ринку", - підкреслив фахівець.

Аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Денис Саква, оцінюючи причини подорожчання нафтопродуктів в Україні, серед основних причин крім девальвації гривні назвав також зростання світових цін на нафту.

З такою думкою згодний і директор НТЦ "Психея" Сергій Сапегін.

"Серед причин подорожчання нафтопродуктів все частіше можна почути такі, як нестабільність валюти і світового ринку", - вважає він.

За його оцінками, основне зростання роздрібних цін на нафтопродукти вже відбулося, однак подальше їх незначне подорожчання ще можливе.

"Роздріб відстає від опту на 5-7%, які він може надолужити за 2-3 тижні. Таким чином, до кінця вересня можна очікувати підтягування цін на український високооктан впритул до позначки 8 грн./літр. Це, звичайно за умови, що світовий нафтовий і український фінансовий ринок не піднесуть сюрпризів ", - спрогнозував подальше подорожчання нафтопродуктів Сапегін.

На думку Сакви, підштовхнути ціну бензину А-95 до 8 грн./літр може подальша девальвація гривні.

"У короткостроковій перспективі очікувати зниження цін на нафтопродукти не доводиться", - додав Саква.

У той же час Куюн, оцінюючи ймовірність подорожчання бензину А-95 до або вище "психологічного" порогу в 8 грн./літр, висловив думку, що з урахуванням зниження вартості в світі нафтопродуктів про подібний рівень цін вести мову поки передчасно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!