"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко хоче ввести тимчасові адміністрації в облгази

Понеділок, 17 серпня 2009, 20:40

Кабінет міністрів пропонує Верховній раді посилити держконтроль над діяльністю підприємств з газопостачання та газифікації (міськ- і облгази) шляхом введення тимчасових адміністрацій у разі неналежного виконання ними своїх основних функцій.

Відповідний законопроект зареєстрований у Верховній Раді 13 серпня, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Відповідно до законопроекту, тимчасова адміністрація вводиться в газорозподільні організації у разі зменшення розміру основних фондів підприємства на 50% протягом останніх шести місяців, невиконання протягом останніх трьох місяців 50% і більше прострочених зобов'язань за договорами купівлі-продажу природного газу, арешту або набрання законної сили обвинувального вироку щодо злочинних дій керівників підприємства.

Серед інших причин такої міри, запропонованих у документі: наявність публічного конфлікту у керівництві підприємства, наявність клопотання облгаза про призначення тимчасової адміністрації; прийняття НКРЕ рішення про анулювання ліцензії; створення передумов для виникнення техногенної катастрофи або факту такої катастрофи за поданням спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади.

Реклама:

Згідно із законопроектом, термін дії адміністрації не може перевищувати шести місяців з дня її призначення.

У той же час у виняткових випадках уряд може продовжувати дію тимчасової адміністрації ще на шість місяців.

При цьому фінансування тимчасової адміністрації здійснюється за рахунок газопостачальної компанії.

У пояснювальній записці зазначається, що прийняття законопроекту дозволить підвищити ефективність держнагляду за діяльністю міськ- і облгазів і забезпечить баланс інтересів суб'єктів господарської діяльності, споживачів їх послуг та суспільства в цілому.

Раніше Міністерство палива та енергетики вже пропонувало оформити на законодавчому рівні введення тимчасових адміністрацій у газорозподільні організації.

Як повідомлялося, постановою №775 від 10 червня Кабінет міністрів передав державні газорозподільні мережі 43 регіональних газопостачальних компаній (обл-і міськгази) на баланс дочірньої компанії НАК "Нафтогаз України".

Крім того, "дочці" "Нафтогазу" будуть передані також газорозподільні мережі, що знаходяться на балансі інших "дочок" НАК "Газ України", "Укртрансгаз", "Укргазвидобування" і "Чорноморнафтогаз".

Правління держхолдингу вже прийняло рішення про створення дочірньої компанії "Нафтогазмережі", в управління якої будуть передані державні газорозподільні мережі, які експлуатуються наразі міськ- і облгазами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: