Коломойський продовжує наступ на Ferrexpo

Понеділок, 17 серпня 2009, 12:40

Група "Приват" продовжує концентрувати в своїх руках акції гірничорудної компанії Ferrexpo, які підконтрольні Костянтину Жеваго

За даними інвестиційної компанії "Тройка Діалог Україна", пакет акцій Ferrexpo, що належить співвласникам "Привату" Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову, збільшився за останні два місяці ще на 0,2% і вже становить 10,33%, пише видання "Дело".

Останнє поповнення відбулося за рахунок викупу акцій, що знаходяться у вільному обігу на Лондонській фондовій біржі.

Однією з причин, по якій група "Приват" продовжує нарощувати свій пакет акцій в Ferrexpo, може бути прагнення надалі вигідно його перепродати.

"Пакет може бути перепродано як на ринку, так і основному власнику (Костянтину Жеваго)", - вважає аналітик інвесткомпанії "Тройка Діалог" Олександр Мартиненко.

Не заперечує подібний розвиток ситуації і директор з розвитку бізнесу Ferrexpo Гевін Маккей.

"У тому випадку, якщо група "Приват" запропонує свій пакет акцій на продаж, можливо, що інші акціонери Ferrexpo викуплять їх частина", - зазначив МакКей.

Ferrexpo увійшла в сферу інтересів "Привату" 2007 року. Тоді, після виходу компанії Жеваго на IPO на Лондонській фондовій біржі, "Приват" почав скупку акцій компанії.

У підсумку структури, підконтрольні Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову, зосередили у своїх руках близько 10% акцій.

Це дало новим власникам право скликати позачергові збори акціонерів компанії і виносити свої питання на порядок денний цих зборів. Коломойський і Боголюбов своїм правом скористалися й ініціювали позачергові збори акціонерів Ferrexpo, що відбулося 12 червня.

Основне питання, яке розглядалося на цьому зібранні, - введення до складу ради директорів Ferrexpo Геннадія Боголюбова і голови компанії "Ренесанс Капітал Україна" Григорія Гуртового, який пропонувався як незалежний кандидат.

Для прийняття позитивного рішення Боголюбова і Коломойському необхідно було 75% голосів. Однак основні акціонери компанії - Костянтин Жеваго і чеський бізнесмен Зденек Бакай - проголосували проти пропозиції міноритаріїв.

Тим самим фактичні власники Ferrexpo показали, що не збираються ділити свій бізнес з співвласниками групи "Приват".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: