"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У президента не хочуть російської монополії в ядерній галузі

П'ятниця, 14 серпня 2009, 19:45

Українській ядерній галузі необхідне альтернативне російському постачання ядерного палива.

Про це в інтерв`ю агентству "УНІАН" повідомив представник президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

"За останні 4 роки Україні вдалося зробити кілька відчутних кроків. Взяти хоча б, наприклад, комерційний контракт з американською компанією Westinghouse на постачання ядерного палива для трьох енергоблоків Южно-Української АЕС, а це близько 20% нашого ринку. Важливість цього контракту, зокрема, полягає в тому, що, створюючи конкурентне середовище, ми автоматично підвищуємо виконавчу, фінансову, технологічну та наукову дисципліну всіх постачальників і споживачів", - вважає представник секретаріату президента.

За його словами, відсутність конкуренції в ядерно-енергетичній галузі в кінцевому підсумку призводить до виникнення масштабних надзвичайних ситуацій, як на Чорнобильській АЕС.

Реклама:

"Різні країни по-своєму вирішують питання підтримання "тонусу" в ядерній галузі, але практично скрізь - через конкурентні механізми. У цьому плані показовий досвід Китаю, де поряд з розвиненою мережею реакторів національного виробництва, експлуатується два різних канадських блоки Candu", - додав Соколовський.

Сумніви з приводу практичної реалізації контракту з Westinghouse експерт пояснив звичайною боротьбою за сфери впливу і невпевненістю українських профільних чиновників через надмірну політизацію прийнятих рішень.

Соколовський припустив, що Росія незадоволена присутністю на ядерно-енергетичному ринку американської компанії.

"Російська сторона хотіла б відновити свою монополію на постачання ядерного палива до України. Однак, на моє переконання, це була б велика помилка, величезний ризик як для України, так і для самої Росії" - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!