Восени НБУ поповнить золотовалютні резерви

П'ятниця, 14 серпня 2009, 18:52
Національний банк поповнить свої золотовалютні резерви коштами Міжнародного валютного фонду в розмірі, еквівалентному близько 2 млрд. доларів (понад 1 млрд. SDR).

Про це заявив виконуючий обов`язки міністра фінансів України Ігор Уманський, повідомляє агентство "УНІАН".

Така можливість у НБУ з`явиться після 28 серпня в результаті рішення Ради директорів МВФ про розподіл спеціальних прав запозичення (SDR) для поповнення валютних резервів держав - членів МВФ в загальному обсязі, еквівалентному 640 млн. дол.

"Скоро (28 серпня) очікується розподіл 250 мільярдів доларів, раніше було ухвалено рішення про розподіл 390 мільярдів, таким чином Нацбанк одержить в свої золотовалютні резерви понад 1 мільярд SDR, що буде еквівалентно близько 2 мільярдам доларів" - сказав Уманський.

За його словами, Нацбанку автоматично буде перераховано ці кошти в SDR. Проте перевести їх у валюту і скористатися можна буде через певний час - після того, як МВФ розробить спеціальний інструмент для цього.

Реклама:

"Думаю, що Фонду знадобитися якийсь час, оскільки останній раз таку операцію Фонд проводив в дев`яностих роках", - додав він.

Уманський наголосив, що Нацбанк у разі затвердження механізму у будь-який момент зможе обміняти SDR на ту валюту, яка йому знадобиться.

Причому, зазначив він, відсоток за ці кошти, які надаються в безстрокове користування, буде досить невеликим.

"Ресурс цей безстроковий. Ми цим ресурсом користуємося і сплачуємо лише невелику відсоткову ставку. Якщо нам це не треба, то ми можемо повернути назад і закрити режим платності ресурсу", - сказав в. о. міністра фінансів.

Як повідомлялося, Рада керівників Міжнародного валютного фонду 7 серпня затвердила загальний розподіл спеціальних прав запозичення (SDR) на суму, еквівалентну 250 млрд. дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!