"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Експерт назвав фундаментальну причину падіння гривні

П'ятниця, 14 серпня 2009, 16:12

Стрімка девальвація національної валюти, яка спостерігається в останні тижні, викликана надмірною пропозицією гривні, що сформувалася у зв`язку з великими обсягами емісії облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) для фінансування дефіциту Державного бюджету.

Як передає агентство "УНІАН", про це на прес-конференції сказав фінансовий експерт Ерік Найман.

Він зазначив що за підсумками першого півріччя цього року емісія ОВДП становила близько 10 млрд. грн., при цьому з початку липня проведено емісію внутрішніх держоблігацій майже на 30 млрд. грн.

"З цих 30 млрд. грн. достатньо, аби на ринку виявилися лише 5-10 млрд. грн. і ми бачимо той стрибок, який маємо. Це найфундаментальніша причина" - зазначив Найман.

Реклама:

При цьому він вважає, що надалі "апетит Мінфіну" з наповнення Держбюджету за рахунок емісії ОВДП лише збільшуватиметься.

"Проблеми в бюджеті явні, і вони породжують девальвацію гривні" - наголошує експерт.

На думку Наймана, у Нацбанку сьогодні є ресурси для того, щоб стабілізувати ситуацію на валютному ринку, при цьому якщо обсяги емісії ОВДП не зменшаться, його зусилля будуть марними.

"Так, Нацбанк може викинути з резервів 2-3 млрд. дол. і вмить закрити цю паніку, але ж він не контролює випуск ОВДП. І якщо він випустить 20 млрд. дол., а Мінфін знову надрукує ОВДП, знову їх намалює, то так прийде швидкий кінець валютним резервам. Доки не закінчиться беззаконня в бюджеті, ми бачитимемо доволі різкі курсові коливання", - говорить експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!