Україна отримає черговий "бонус" від МВФ

П'ятниця, 14 серпня 2009, 12:19

Рада Міжнародного валютного фонду (МВФ) схвалила розподіл спеціальних прав запозичення (SDR), згідно з яким Україна отримає 1,309 млрд. SDR (2,04 млрд. дол.).

Про це йдеться в прес-релізі МВФ, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Як відзначається в прес-релізі фонду, це дозволить підтримати міжнародні резерви країн-акціонерів і забезпечить додаткову ліквідність світової економіки.

Згідно з ним, розподіл 161,18 млрд. SDR (251 млрд. дол.) відбудеться 28 серпня, з яких на долю України припадає 1,017 млрд. SDR (1,585 млрд. дол.).

Потім, 9 вересня відбудеться спеціальне розподіл ще 21,45 млрд. SDR (33,4 млрд. дол.) Між країнами-акціонерами МВФ, які вступили до фонду після 1981 року і ніколи не отримували SDR. Серед таких країн, і Україна, що дозволить їй отримати додатково 0,29 млрд. SDR (0,456 млрд. дол.).

Спеціальна розподіл SDR стало можливо після того, як це рішення було підтримано США. Пропозиція про спеціальний розподіл було висунута ще у вересні 1997 року, але для його реалізації потрібно 85% голосів.

Однак США, які мають майже 17% голосів у МВФ, до недавнього часу пропозицію не підтримували.

Всі SDR розподіляються між акціонерами відповідно до розміру їх квот. Кожна країна в ході загального розподілу зможе збільшити наявну кількість SDR приблизно на 74,13%.

МВФ створив SDR у 1969 році в якості активу, в якому країни-члени фонду могли б тримати частину своїх міжнародних резервів. Однак після колапсу Бреттон-Вудської системи та переходу основних світових валют на плаваючі курси основна роль SDR була зведена до використання в якості одиниці розрахунків МВФ з іншими міжнародними організаціями.

Вартість SDR визначається на основі кошика 4 світових валют - долара США, євро, фунта стерлінгів і єни.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!