НБУ пояснив позицію щодо збиткових банків

П'ятниця, 14 серпня 2009, 10:14

Національний банк України (НБУ) надав роз'яснення і встановив виключення за своєю постановою №421 про роботу банків в період фінансово-економічного кризи, згідно з якою з 22 липня встановлювалися обмеження на операції збиткових кредитно-фінансових установ.

Про це ідеться в листі НБУ до учасників ринку.

Згідно з документом, дія постанови №421 поширюється на банки, які мають поточні збитки, отримані в результаті формування резервів для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями, здійсненим на підставі кредитних договорів, укладених до 1 жовтня 2008 року.

Щодо зупинки виплати бонусів, премій та інших додаткових матеріальних винагород працівникам банків, у листі роз'яснюється, що ця заборона не містить винятків щодо категорії працівників банку і поширюється на всі додаткові виплати (надбавки, доплати, премії, винагороди та інші заохочувальні, компенсаційні і гарантійні виплати): заборона не поширюється на основну заробітну плату.

Реклама:

"Встановлена заборона не поширюється на виплати, які є складовою частиною зарплати працівників і виплачуються на постійній основі за виконання ними функціональних обов'язків, які прямо пов'язані з обслуговуванням клієнтів та наданням банківських послуг і залежать від обсягу виконаних робіт", - уточнюється в листі.

Нацбанк також пояснив, що очікує від банків перегляду укладених договорів щодо отримання консультаційних послуг: контракти повинні бути проаналізовані на предмет їхньої доцільності та можливості розірвання.

"Зазначені обмеження не поширюються на інформаційно-консультаційні послуги, які отримуються з метою забезпечення здійснення основної (операційної) діяльності банку", - додається в листі.

У роз'ясненнях також вказується, що заборона на збільшення обсягів капітальних інвестицій і нематеріальних активів не поширюється на операції, які здійснені згідно з договорами, які були укладені банками до вступу в силу постанови №421.

"Майно, яке перейшло банку у власність на підставі реалізації прав заставоутримувача у відповідності з умовами договору застави, або придбане банком з метою запобігання збитків, не розглядається як капітальна інвестиція, за умови застосування банком всіх необхідних заходів, спрямованих на реалізацію такого майна в найкоротший термін", - відзначається в листі.

Аналогічне виключення зроблено і щодо придбання банками недержавних цінних паперів від свого імені.

У той же час, відповідно до листа, кредитні обмеження поширюються на здійснення операцій з векселями.

Нацбанк також вказує, що заборона надання бланкових кредитів не поширюється на кредити, надані згідно з договорами, укладеними до набрання чинності постанови №421.

Однак, реструктуризація таких договорів шляхом пролонгації термінів їх погашення можлива лише за умови надання позичальниками ліквідного забезпечення.

Заборона також не поширюється на карткові кредити в рамках зарплатних проектів і на кредити "овердрафт", що надаються юридичним особам, за умови забезпечення щомісячного повного погашення заборгованості. Винятком є також міжбанківські кредити "овернайт".

Разом з тим, щодо того, що постанова №421 дозволяє збитковим банкам ухилятися від виплат по облігаційних офертах, в листі нічого не вказується. Експерти вважають, що невиконання оферти у зв'язку з цим рішенням НБУ може бути легко оскаржене інвесторами в суді.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!