"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Гроші на український супутник почнуть надходити вже 2009 року

П'ятниця, 14 серпня 2009, 09:12

Більшу частину кредиту Експортного Агентства Канади (EDA), загальним обсягом 254,6 млн. доларів, державне підприємство "Укркосмос" для виробництва українського супутника зв`язку отримає вже цього року.

Про це на прес-конференції у четвер заявив директор Національного космічного агентства України (НКАУ) Олександр Зінченко, повідомляє агентство "УНІАН".

При цьому він не уточнив конкретний обсяг коштів, зазначивши, що гроші надходитимуть кількома траншами.

Кредит, зазначив Зінченко, буде виділено під держгарантії в розмірі 2 млрд. гривень на 10 років під "невеликий" відсоток.

Реклама:

Супутник запускатиметься українською ракетою-носієм "Зеніт-3SLB" із космодрому "Байконур".

Термін експлуатації супутника - не менше 15 років, термін окупності - 8-9 років.

Головним підрядником робіт є канадська компанія MacDonald Dettwiler & Associates.

За інформацією НКАУ, в рамках проекту планується виготовити й запустити супутник в орбітальну позицію 38,2е східної довготи.

Супутник забезпечуватиме роботу в двох частотних діапазонах Ku і Ка. В частотному діапазоні Ku супутник матиме 16 активних транспондерів, у частотному діапазоні Ка - 4 активні транспондери.

Супутник надаватиме послуги радіомовної та фіксованої супутникових служб, і забезпечуватиме передачу супутникового телебачення, включаючи телебачення високої чіткості, доступ до інформаційних мереж, мультимедіа послуги й роботу корпоративних і відомчих VSAT-мереж.

Послуги надаватимуться в розширеній зоні обслуговування, до якої увійдуть Україна, Білорусь, країни Прибалтики, Польща, Угорщина, Чехія, Словаччина, Румунія та Молдова.

Керування супутником здійснюватиметься з території України. Станції керування обслуговуватимуться українським персоналом.

Як повідомлявлося, 12 липня прем`єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що український супутник зв`язку буде запущено у вересні 2011 року. Вона зазначила, що Україна спільно з Канадою вже відпрацювали програму виробництва й запуску супутника.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: