Мінфін не погоджується на запропоновані покупцями ОВДП ставки

Четвер, 13 серпня 2009, 19:28

Ставки, запропоновані покупцями на первинних аукціонах з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), є завищеними, вважає Міністерство фінансів, підозрюючи учасників ринку в порушенні конкуренції.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-службу Мінфіна.

"Процентні ставки, що пропонуються учасниками аукціонів з розміщення ОВДП, не відповідають закономірностям нормального функціонування фінансового ринку з конкуренцією, близькою до чистої, і є необгрунтовано завищеними", - йдеться в повідомленні Мінфіна.

У міністерстві підкреслюють, що високий рівень ліквідності на ринку і низький рівень ризику при вкладеннях в ОВДП, а також зниження прибутковості єврооблігацій України повинні були привести до зниження прибутковості і на внутрішньому ринку держоблігацій.

Реклама:

Однак, відзначається в повідомленні, на ринку склалася зворотна ситуація: якщо до 15 липня ставки попиту коливалися в межах від 18% річних до 23% річних, то "починаючи з 15 липня, з невідомих Мінфіну причин, учасники аукціонів різко підвищили пропоновані їм ставки, які досягли 30% річних ".

Міністерство припускає, що різке підвищення процентних ставок було спричинене позаплановим аукціоном, призначеним на 15 липня, розцінене на ринку як свідчення гострої нестачі коштів у бюджеті.

У той же час Мінфін спростовує проблеми з виконанням бюджету, але не пояснює, навіщо він оголосив позапланових аукціон.

"В подальшому міністерство при проведенні аукціонів з розміщення державних цінних паперів має намір задовольняти заявки об'ємом виключно не менше попередньо оголошеного обсягу розміщення і незалежно від рівня процентної ставки, однак не має наміру задовольняти заявки понад оголошеного обсягу емісії, що містять неприйнятні для держави пропозиції за рівнем прибутковості", - підсумовує Мінфін свою позицію.

В якості прикладу застосування такого підходу він наводить останні аукціони, на яких було задоволено лише 3 з 31 заявки з найнижчими ставками дохідності: 23% річних по шестимісячних та 21-місячних облігаціях і 28% річних - по дев'ятимісячних облігаціях.

Ставки попиту по шестимісячних та 21-місячних облігаціях досягали 29% річних, по дев'ятимісячних - 30% річних.

В результаті при попиті на шестимісячні ОВДП 443,17 млн. гривень обсяг їх продажу склав 8,94 млн. гривень, дев'ятимісячні - відповідно 353 млн. гривень і 8,34 млн. гривень та 21-місячні - 300 млн. гривень і 100 млн. гривень.

Як повідомлялося, на аукціонах 3 серпня Мінфін зміг продати лише дев'ятимісячні облігації з дохідністю до 29% річних на суму 7,47 млн. гривень і 33-місячні ОВДП на 4,12 млн. гривень під 28% річних.

Держбюджет передбачає продаж ОВДП у 2009 році на 26 млрд. гривень (без обліку випуску держоблігацій в рамках схем капіталізації державних та інших комерційних банків). З початку року Мінфін отримав від їхнього розміщення 10,15 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: