"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Девальвація гривні не вплинула на структуру імпорту

Четвер, 13 серпня 2009, 14:58

Від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі України товарами за січень-червень 2009 року склало 2 млрд. 443,7 млн. доларів, що в чотири рази менше, ніж за аналогічний період 2008 року.

Економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Бєлан вважає, що вплив девальвації гривні на структуру імпорту є мінімальним.

"Цей вплив буде незначним. Оскільки в структурі імпорту багато товарів, попит на які малоеластичний до змін валютного курсу, і це, перш за все, енергетичні матеріали та хімічна продукція, які складають разом більше половини всього імпорту", - відзначила експерт.

За її словами скорочення дефіциту торгівлі пов'язано зі  зниженням обсягів імпорту газу.

Реклама:

"Скорочення дефіциту торгівлі товарами у червні було цілком очікуваним і було пов'язано з практично дворазовим зниженням обсягів газового імпорту у порівнянні з травнем, до 0,3 млрд. дол., що нівелювало зростання інших статей імпорту", - наголосила Бєлан.

Вона додала, що, в той же час, експорт товарів зріс на 3,9%, у червні до 3,0 млрд. дол. (-56%) завдяки збільшенню експорту машинобудівної продукції (+13%), оскільки експорт металургійної продукції знизився у червні на 5,5%.

"Без урахування газового імпорту позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало у червні 104 млн. дол., у порівнянні з 355 млн. дол. у травні", - констатувала економіст.

Оскільки збільшення імпорту газу в липні до 0,6 млрд. дол., ймовірно, буде повністю компенсовано зростанням експорту сталі (за оцінками Dragon Capital, на 20% місяць до місяця, або 0,2 млрд. доларів, до 0,9 млрд. доларів), дефіцит зовнішньої торгівлі товарами, швидше за все, залишиться незначним.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!