Україна може закріпитися на європейському ринку меду

Четвер, 13 серпня 2009, 14:44

В Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) вважають, що Україна може зміцнити свої позиції на європейському ринку меду.

Про це повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Світові ціни на мед знову почали підвищуватися після тимчасової стагнації. Це підвищення цін стало результатом недовиробництва меду в деяких основних країнах експортерах, особливо в Канаді та Аргентині.

"Мед, як відомо, один з небагатьох продуктів тваринного походження, який відповідає стандартам ЄС, і Україна має право його експортувати в Європу", - зазначають в асоціації.

Так, 2008 року Україна експортувала 3264 тонни на загальну суму 8,3 млн. дол., збільшивши при цьому експорт (у грошовому вимірі) на 47% у порівнянні з 2007 роком, або на 60% у порівнянні з 2005 роком.

У 2008 році 83% експорту меду з України припадає на країни Європи, зокрема, на дві країни - Польщу та Німеччину - споживання становило більше половини всього меду, який експортувала Україна, 31% і 22% відповідно.

Іншими важливими ринками збуту для України були Люксембург (14%) і Росія (9,5%).

Співвідношення експорту до імпорту меду становить 25:1 як у грошовому, так і в абсолютному вимірі. Головним постачальником меду в Україну є Молдова (66%, 81 тонна).

Президент УКАБ Алекс Ліссітса вважає, що одна з основних перешкод на шляху до збільшення експорту меду в Європу з України є розрізненість українських виробників меду та медової продукції, що часто заважає контролю якості продукції.

За його словами, об'єднання господарств в кооперативи дозволило б скоординувати роботу з експорту меду з України вже найближчим часом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!