Уряд профінансує будівництво нових ГТС

Четвер, 13 серпня 2009, 11:24

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що уряд виділить 700 млн. грн. на будівництво нових розподільних газопроводів. 

В Мінпаливенерго стверджують, що програма буде фінансуватися на кошти, отримані від підвищення тарифів на прокачування газу для облгазів, пише видання "Комерсант-Україна".

За словами Тимошенко, в Україні залишаються недобудованими розподільні мережі у всіх регіонах країни.

"Ми починаємо програму по повній добудові цих газопроводів", - сказала прем'єр. Загальна вартість програми становить 700 млн. грн.

Терміни її реалізації та джерела фінансування Тимошенко не уточнила.

Загальна протяжність газопроводів України складає 283,2 тис. км, з них на розподільчі мережі, якими керують міськгази і облгази, припадає 246,1 тис. км.

В кінці липня Кабмін опублікував розпорядження, яким передав мережі 42 облгазів НАК "Нафтогаз України". У компанії вже створили управляючу структуру для мереж - "Нафтогазсеть" - і почали відкривати регіональні підрозділи.

За станом на 31 липня в країні газифіковані понад 85 тис. підприємств та 16,1 млн. квартир і будинків.

У прес-службі НАК "Нафтогаз України" заявили, що програма з будівництва нових газорозподільних мереж буде фінансуватися з власних коштів компанії.

Однак джерело, близьке до Мінпаливенерго, пояснило, що мова йде про газифікацію більш ніж 200 міст і сіл.

"Мова йде насамперед про населені пункти з населенням понад тисячу чоловік, які поки що не мають газу", - розповів співрозмовник в Мінпаливенерго.

За його словами, фінансування буде залучено за рахунок 60-70-процентного зростання тарифів на транспортування газу споживачам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: