Думка експерта: Рівень довіри до банків залишається низьким

Четвер, 13 серпня 2009, 10:38

У вівторок Національний банк (НБУ) опублікував план заходів, які будуть прийняті у другому півріччі 2009 року з метою підтримати курс гривні і сприяти відновленню банківської системи країни.

Поряд із зобов'язанням утримати за підсумками року інфляцію в межах 13%, а темпи зростання грошової бази - в межах 6%, в опублікований документ включено ряд заходів щодо реабілітації банківської системи.

На українському валютному ринку також з'являться нові похідні інструменти. Зокрема, у вересні його учасникам будуть запропоновані форвардні валютні контракти.

Крім того, у вересні НБУ планує ввести обмеження гранично допустимої маржі за готівковими операціями з іноземною валютою на рівні 2%.

Реклама:

Ірина Піонтківська, економіст інвестиційної компанії "Тройка Діалог Україна"  вважає, що НБУ намагається таким чином запобігти спекулятивним явищам.

"Обмеження різниці між ціною купівлі та ціною продажу валюти вводиться з метою запобігти спекулятивним операціям на ринку готівкової валюти", зазначає експерт.

За її словами, скуповування валюти населенням збіглося з початком погашення термінових роздрібних депозитів банками-учасниками державної програми рекапіталізації.

"Це ознака того, що рівень довіри до української банківської системи й національної валюти, як і раніше, низький", - зазначає Піонтківська.

Втім, для зміцнення довіри до банківської системи та стимулювання припливу коштів на банківські депозити не менш важливими є й такі фактори, як прозорість інтервенцій НБУ на валютному ринку та його політики в галузі рефінансування, вважає експерт.

В "Тройка Діалог Україна" також вважають, що держава продовжить надавати підтримку Родовід Банку, банку "Київ" та Укргазбанку, які раніше вже отримали від неї додатковий капітал.

"Вирішення проблем з ліквідністю в Надра Банку та Укрпромбанку, які входять в двадцятку найбільших банківських установ країни, має вирішальне значення для відновлення довіри до банківської системи", - наголошуює старший аналітик Тройка Діалог Україна, Євген Гребенюк.

Аналітики також вважають, що НБУ виділить кошти на рефінансування в розмірі до 7,0 млрд. грн. для банків, які відновлять видачу позик на інвестиційні проекти,

"Прагнення НБУ зробити свою діяльність більш передбачуваною має підвищити довіру учасників ринку до його кредитно-грошової політики", - додала Піонтківська.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: