"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На "Укртелеком" претендують іноземні компанії

Четвер, 13 серпня 2009, 09:49

Експерти називають основними претендентами на купівлю 67,79% акцій найбільшої телекомунікаційної компанії "Укртелеком" іноземні компанії.

Про це повідомляє агентство "Українські новини".

"Я б виділив у першу чергу іноземні компанії", - сказав президент інвестиційних фондів компанії з управління активами "Амадеус" Михайло Ройко.

Ройко також зауважив, що купівлею "Укртелекому" зацікавлена компанія System Capital Management (SCM, Донецьк), контрольована бізнесменом Рінатом Ахметовим.

Реклама:

За словами Ройка, ціна в 12 млрд. гривень, названа Фондом держмайна (ФДМ) у квітні 2008 року, є цілком адекватною для цього активу.

Співробітник інвестиційної компанії Concorde Capital Андрій Супранонок також вважає, що основні претенденти на купівлю цього активу - раніше названі Фондом державного майна (ФДМУ) іноземні компанії Deutsche Telekom (Німеччина), Turkcell (Туреччина) і Magyar Telekom (Угорщина), однак не виключає й компанію SCM.

Однак Супранонок зазначає, що в SCM зараз важка фінансова ситуація.

"Не знаю, чи буде уряд квапитися з продажем, тому що зараз не найкращий час продавати, оскільки незабаром почнеться другий виток кризи. Також відіграє роль політична нестабільність, але з іншого боку, урядові зараз потрібні кошти... Я не думаю, що вони зможуть залучити найкращу суму", - сказав Супранонок.

Також Супранонок зауважив, що ціна в 12 млрд. гривень явно завищена.

У свою чергу, начальник аналітичного відділу компанії "ТАСК-Інвест" Андрій Шевчишин вважає, що основним претендентом на купівлю "Укртелекому" стане Рінат Ахметов, оскільки його давно цікавив цей актив, але Шевчишин також згадав і вищезгадані іноземні компанії.

Шевчишин назвав цифру в 12 млрд. гривень дуже завищеною.

За його словами, за підрахунками "ТАСК-Інвест" оціночна ринкова вартість 67,8% акцій "Укртелекому" становить 4,3 млрд. гривень, однак він не виключає, що покупцеві цього активу доведеться додати 30-40% (разом 5,6-6 млрд. гривень) від цієї суми, оскільки "Укртелеком" є монополістом на ринку, але також не виключив, що уряд вимагатиме й 100% надбавки (разом 8,6 млрд. гривень).

Ройко, Супранонок і Шевчишин не виключають, що продаж "Укртелекому" відбудеться в грудні.

Як повідомляло, раніше ФДМ заявив про намір виставити 67,8% "Укртелекому" на продаж у грудні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: