УАІБ хоче скасувати постанову Нацбанку, щоб захистити власників облігацій

Середа, 12 серпня 2009, 15:34

Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ) має намір звернутися до суду з позовом про анулювання постанови Національного банку України, яка дозволяє банкам не повертати гроші за своїми облігаціями.

Про це заявив генеральний директор УАІБ Андрій Рибальченко на прес-конференції присвяченій ринку корпоративних облігацій в Києві в середу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Постанова НБУ №421 від 22 липня 2009 року дозволяє банкам не повертати гроші за своїми облігаціями, застосовуючи різноманітні схеми, які дозволяють ухилятися від виконання своїх зобов'язань", - сказав він.

Більш того, УАІБ в цьому контексті також буде звертатися в Генеральну прокуратуру, щоб вона звернула увагу на те, що НБУ діє в порушення Конституції та низки законів, наголосив він.

Реклама:

Рибальченко підкреслив, що, в даний час на ринку облігацій можна спостерігати тенденцію того, що, "прикриваючись" фінансовою кризою, багато емітентів штучно не виконують свої зобов'язання.

"НБУ - перший з державних органів, який, по суті, дав "зелене світло" на невиконання таких зобов'язань" - заявив він.

Як зазначив Рибальченко, існуючий механізм захисту власників облігацій не забезпечує дотримання їх прав та інтересів, а законодавча база не дозволяє здійснити належний контроль з боку Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

"Все це створює сприятливий грунт для можливих шахрайських дій емітентів облігацій", - підкреслив гендиректор УАІБ.

За даними УАІБ, на початок серпня 2009 року 26 вітчизняних емітентів допустили дефолт (технічний дефолт).

Облігації цих емітентів входять в портфелях понад 200 інвестиційних та недержавних пенсійних фондів, що істотно впливає на їх ліквідність, ускладнюючи виконання ними вимог, передбачених законодавством.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: