Кабмін і ДІФКУ просять СБУ покарати рейдерів

Середа, 12 серпня 2009, 13:24

Кабінет міністрів та Державна інноваційна фінансово-кредитна установа (ДІФКУ) вимагають від органів СБУ та прокуратури негайного втручання і запобігання незаконному заволодінню державними коштами в особливо великих розмірах. 

Про це ідеться у повідомленні прес-служби ДІФКУ.

"ДІФКУ - важливий інвестиційний інструмент держави, який покликаний у нелегкі для економіки часи залучати кошти для реалізації інвестиційних проектів. Однак, крім вирішення наших головних завдань з підтримки стратегічно важливих галузей економіки, ми змушені боротися з наслідками непрофесійного керівництва минулих періодів у вигляді рейдерських атак фіктивних ТОВ на державне підприємство. Ми звертаємося до СБУ та прокуратури з вимогою негайно втрутитися і не допустити присвоєння коштів важливого державного органу шахраями", - цитує прес-служба слова генерального директора ДІФКУ Ярослава Ісакова.

Згідно з повідомленням, фіктивне підприємство ТОВ "Поротон" за сприяння департаменту Державної виконавчої служби здійснює шахрайську спробу стягнути з ДІФКУ 95 млн. гривень.

Реклама:

У прес-службі інформують, що початок рейдерської атаки на державні кошти було покладено в 2007 році, коли в Порядку відбору проектів, затвердженому наказом Держінвестицій № 33 від 3 травня 2007 року, конкурсна комісія надала ТОВ "Поротон" право на одержання кредиту під проект "Будівництво сучасного цегельного заводу".

Відповідно до умов конкурсного відбору держава в особі ДІФКУ повинна була надати кредит у сумі 95 млн. гривень з коштів Державного бюджету на 2007 рік.

ТОВ "Поротон" за рахунок власних коштів повинно було профінансувати 255 млн. гривень. Однак таких коштів у ТОВ "Поротон" не було, як немає їх і зараз.

Незважаючи на це, попереднє керівництво ДІФКУ 19 листопада 2007 року уклало кредитний договір з ТОВ "Поротон".

Однак, у зв'язку з тим, що Управління Держказначейства в Шевченківському районі м. Києва 27 грудня 2007 року не перерахувало необхідні кошти, проект не був профінансований.

Наразі ТОВ "Поротон" не веде господарської діяльності, не подає звітності в фіскальні органи, за місцем реєстрації відсутні органи управління підприємством, у нього відсутні ліквідні активи, а майно, яке є об'єктом застави по іпотечному договору, не належить ТОВ "Поротон". 

Незважаючи на це, Господарським судом м. Києва за результатами розгляду позову ТОВ "Поротон" 3 березня 2008 року було прийнято рішення про стягнення з ДІФКУ 95 млн. гривень. Це рішення залишено в силі судами всіх інстанцій, включаючи Верховний суд (постанова від 9 червня 2009 року). 

При цьому в ході судових позовів стався ряд грубих порушень законодавства України, зазначають у ДІФКУ.

"По-перше, до розгляду справи не залучався орган управління майном ДІФКУ (Держінвестицій) і Держказначейство. По-друге, було проігноровано факт, що фінансування повинно було надаватися з коштів Державного бюджету 2007 року, а не з власних коштів ДІФКУ. І, крім того, суди приймали рішення про безповоротне стягнення з ДІФКУ 95 млн. гривень, а не про фінансування проекту на умовах кредиту", - підкреслюють у прес-службі.

"Фактично, підприємство, що має явні ознаки фіктивності, намагається шахрайським способом заволодіти коштами стратегічно важливого державного органу в особливо великих розмірах. Цьому процесу активно сприяє Державна виконавча служба, яка, ігноруючи рішення Господарського суду м. Києва від 8 квітня 2009 року, за яким стягнення коштів з ДІФКУ зупинено, незаконно наклала арешт на рахунки ДІФКУ і вже списала з рахунків установи 1,9 млн. гривень", - наголошують у ДІФКУ. 

У прес-службі підкреслюють, що на керівництво ДІФКУ, що робить всі можливі законні кроки для збереження державних коштів, чиниться системний і спланований адміністративний тиск, який має всі ознаки рейдерства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!