ОВДП потрібно продавати інвесторам, а не Нацбанку - МВФ

Вівторок, 11 серпня 2009, 11:10

Для розвитку ринку внутрішніх запозичень необхідно, щоб облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) продавалися приватним інвесторам.

Таку думку в інтев'ю газеті "Комерсант-Україна" висловив голова представництва МВФ в Україні Макс Альєр.

"Для розвитку ринку внутрішніх запозичень необхідно, щоб ці папери (ОВДП) продавалися не Нацбанку, а приватним інвесторам. Що стосується облігацій, проданих НБУ, то центробанк використовував адекватні інструменти (депозитні сертіфікати) управління ліквідністю. Тому ми не очікуємо припливу зайвих грошей в економіку", - зазначив він.

Представник МВФ вважає, що НБУ поки достатньо ефективно стримує інфляцію.

"Рік тому інфляція становила близько 30% за рік при ревальвації гривні. Зараз, незважаючи на значну девальвацію, інфляцію вдалося збити до 15%", - стверджує Альєр.

Відповідаючи на запитання з приводу використання коштів МВФ на рекапіталізццію банків, він сказав: "Що стосується використання ресурсів МВФ для рекапіталізації банків, то ми не робили цільових виділень, наш ресурс - загального призначення".

За його словами, одне з головних завдань уряду - повернути довіру до банківського сектору.

"І на цьому фронті досягли значного успіху: Нацбанк провів діагностичні дослідження банків і визначив для перших двох груп додаткову капіталізацію, необхідну для доведення їх статутного капіталу до необхідного рівня", - зазначив голова представництва.

Альєр додав, що відтік депозитів у період з жовтня до квітня був значним, але вже в травні з'явилася тенденція повернення депозитів у деякі банки.

Також він покоментував ситуацію з проблемними банками: Укрпромбанком і банком "Надра".

"Говорячи про величезну кількість зовнішніх кредиторів у цих банків, треба враховувати, що робота з ними значно складніше, ніж з рекапіталізованими банками. Ми розуміємо, що Кабміну потрібно більше часу для вирішення цих питань", - наголосив Альєр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: