Інвестори повірили в Україну

Понеділок, 10 серпня 2009, 18:41 -

Своєчасне погашення українських облігацій на суму 0,5 млрд. дол. значно знизило ймовірність державного дефолту в 2009 році.

Про це сказав голова інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Спасіченко.

"Не так давно ціни на CDS ("страховки від дефолту") України були одними з найвищих у світі і торгувалися на рівні найбільш проблемних позичальників - Аргентини та Венесуели. На тлі платежу уряду вартість українських CDS за кілька днів впала на 19%", - зазначає експерт.

За його словами, інвестори висловили впевненість у своєчасності вирішення питання боргу в 1211 млн. дол., який країні доведеться оплатити у вересні 2009 року.

"Саме еврооблігаційні платежі в очах скептиків були ключовим свідченням "неминучості" колапсу української економіки. Популярним стало порівняння з Російською Федерацією (РФ) зразка серпня 1998 року, хоча ситуація в Україні була вдвічі гірше, ніж в "дефолтній" Росії", - говорить Спасиченко.

Він упевнений, що своєчасне погашення єврооблігацій знімає психологічний вантаж у інвесторів перед погашенням чергових боргів.

У вересні 2009 року Україна має три великі платежі загальною сумою в 1211 млн. дол.: 15 вересня - погашення 768 млн. швейцарських франків або 711 млн. дол. (дострокове погашення облігацій Міністерства фінансів випуску 2006 року), 23 вересня - 250 млн. дол. виплат державного "Укрексімбанку", а 30 вересня - 0,5 млрд. дол. боргів "Нафтогазу України".

"За першими двома заборгованостями ми очікуємо успішних погашень. По боргу "Нафтогаза", швидше за все, будуть проводитися переговори про реструктуризацію. Їх успіх буде означати для України кінець "страшних снів про дефолт", - підкреслив експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: