"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Світові ціни на цукор злетіли до максимумів початку вісімдесятих років

Понеділок, 10 серпня 2009, 10:59

На Нью-Йоркській товарній біржі (ICE Futures) торги найближчим, жовтневим ф'ючерсом на цукор-сирець у п'ятницю закрилися на позначці 20,71 цента за фунт - майже удвічі дорожче, ніж в грудні 2008 року.

Востаннє вартість фунта перевищувала 20 центів навесні 1981 року.

Історичного максимуму досягли і ціни на білий цукор, пише газета "Дело".

На Лондонській ф'ючерснійї біржі (Liffe exchange) у п'ятницю ціна жовтневого ф'ючерсу виросла до 537,2 долара за тонну. Так дорого білий цукор не коштував з липня 1983 року.

Реклама:

З початку року, за даними Bloomberg, цукор-сирець на біржі подорожчав на 75%, білий цукор - на 69%.

Основна причина злету - неврожай цукрової тростини в найбільшій країні-виробнику - Бразилії. Через затяжний сезону дощів Бразилія знизила прогноз урожаю.

В Індії, другий за величиною країні-виробнику цукру і його найбільшому споживачі, навпаки, посуха.

Через це урожай тростини в Індії скоротився в 2009 році до 15,5 млн. тонн у порівнянні з 26,3 млн. тонн у 2008.

У 2009/10 сільгоспроці Індія планує імпортувати 5 млн. тонн цукру-сирцю, з них 2,9 млн. тонн - вже 2009 року, повідомив минулого тижня міністр сільського господарства країни Шарад Павар.

Не кращим чином ідуть справи і в Китаї - третьому у світі виробнику цукру. Днями чиновник комісії з національного розвитку і реформ заявив, що в 2010 році дефіцит цукру в країні може скласти 1,5 млн. тонн.

Як повідомлялося, асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" закликає Кабінет міністрів у терміновому порядку виплатити дотації під посів цукрового буряка.

"У разі якщо дотації в розмірі 750 гривень за гектар посіву не буде виплачено в найближчі 1-2 тижні, під час підготовки під урожай 2010 року... (це призведе) до подальшого зменшення площ, скорочення виробництва цукру й, як наслідок, закриття заводів", - ідеться у повідомленні УКАБ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!