НКРЕ спрощує аукціони щодо експорту електроенергії

Понеділок, 10 серпня 2009, 08:50

Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) 7 серпня опублікувала на своєму сайті скорегований проект постанови про проведення аукціонів щодо продажу перерізу (пропускної спроможності міждержавних електромереж України) на експорт електроенергії.

Цей документ значно спрощує проведення аукціонів, пише газета "Комерсант-Україна".

У початковому проекті постанови, опублікованому на сайті комісії 11 червня, стартова ціна лота визначалася за складною формулою.

Тариф на передачу електроенергії магістральними та міждержавними електромереж треба було помножити спочатку на коригувальний коефіцієнт від 0 до 10, який повинно було визначати Мінпаливенерго для кожного напряму експорту електроенергії, а потім на строк надання послуг по лоту, на величину пропускної здатності електромереж і на 1000.

Реклама:

З нинішнього варіанту формули вилучено коригувальний коефіцієнт, а множник формули 1000 замінений на 10. Тобто стартова ціна перетину знижена в 100 разів.

У новому документі також спрощено порядок формування аукціонної комісії.

Спочатку передбачалося, що комісія буде складатися з трьох осіб - по одному представнику НКРЕ, Мінпаливенерго та НЕК "Укренерго", яка керує магістральними електромережами.

Тепер же персональний склад комісії затверджується наказом "Укренерго", тобто в нього можуть бути включені тільки представники компанії.

Як повідомлялося, на початку червня НКРЕ схвалила проект постанови, в якому говорилося, що будь-яка енергогенеруюча компанія, яка має ліцензію на постачання енергії за нерегульованим тарифом, може брати участь в аукціонах по викупу перетину міждержавних електричних мереж України.

Аукціони повинна була проводити НЕК "Укренерго", яка володіє лініями електропередач.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!