"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС може знизити залежність України від газу Росії

Субота, 1 серпня 2009, 16:28

Україна може зменшити хронічну залежність від російських енергоносіїв, якщо активно розвиватиме довгострокову співпрацю з Європейським Союзом у сфері енергозбереження.

Таку думку в статті для "Дзеркала тижня" висловив старший науковий співробітник Оксфордського інституту енергетичних досліджень Саймон Пірані.

Він нагадав, що ще до настання кризи, завдяки кредитам ЄБРР та інших міжнародних фінансових організацій, а також новим європейським технологіям, вдалося значно знизити енерговитрати в українській сталеливарній промисловості.

Крім того, ЄБРР спільно з європейськими компаніями та українськими партнерами здійснив кілька проектів із впровадження енергозберігаючих технологій у районних тепломережах.

Реклама:

"Така співпраця - довгострокова, її результати проявляються не відразу, і великої уваги преси вона не викликає. Але це - найкращий спосіб зменшити залежність України від російського газу і знизити ту напругу у відносинах, яку ця залежність створює", - наголосив Пірані.

При цьому експерт відзначив, що Україна також має величезний потенційний ресурс у газовій сфері, здатний зацікавити Європу.

Зокрема, таким ресурсом є підземні газосховища, більшість з яких розташована на Заході України, в кількох кілометрах від кордонів із країнами Центральної Європи, в яких таких потужностей дуже мало.

"Березневий меморандум закликав забезпечити "доступ третіх сторін" до цих об'єктів "на прозорих комерційних умовах", - нагадав Пірані.

"Дану пропозицію можна реалізувати незалежно від географічного розташування точки продажу російського газу. Процес займе не тижні, а місяці або роки через необхідність законодавчих змін і корпоративних реформ, але його користь очевидна", - констатував він.

Ще однією сферою співпраці з ЄС, на думку Пірані, може стати видобуток газу в Україні. Однак умови співпраці з іноземними компаніями в цьому питанні повинні стати прозорішими і привабливішими, вважає він.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!