НБУ капіталізує "Нафтогаз" після аналізу

Четвер, 9 липня 2009, 19:04

Національний банк (НБУ) буде приймати рішення про участь у капіталізації Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" з урахуванням встановлених монетарних цілей і інфляційних ризиків.

Про це повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.

"Ми будемо приймати ті чи інші рішення в залежності від того, що нам підкаже аналіз нашої монетарної позиції, рух наших агрегатів (монетарних). Ми не зобов'язані купувати ці цінні папери - закон нас до цього не зобов'язує", - сказав він.

Як повідомлялося, уряд на поточному тижні вирішив збільшити статутний капітал "Нафтогазу України" на 18,6 млрд. грн. - до 24,2 млрд. грн. за рахунок випуску та розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП): збільшення статутного капіталу необхідно компанії для розрахунків за раніше залученими кредитами.

Радник голови НБУ відзначив, що зміни грошової бази та валютних резервів здійснюються за погодженням з Міжнародним валютним фондом (МВФ) в рамках кредитної програми stand by.

"Емісійна програма центробанку в цьому році досить насичена, і рік ще не закінчено. Тому будемо діяти дуже зважено - з урахуванням цінової, боргової і курсової безпеки країни", - підкреслив Литвицький.

Він також відзначив, що існують передумови для успішного ринкового розміщення ОВДП, які будуть випущені для капіталізації "Нафтогазу".

"Плани по рекапіталізації "Нафтогазу" можуть бути успішними. На первинному ринку цінних паперів зараз звертаються досить значні суми грошей - ліквідність є ... Ми бажаємо успіхів у розміщенні цих цінних паперів на первинному ринку", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!