Для збільшення капіталу "Нафтогазу" Рада не потрібна?

Середа, 8 липня 2009, 15:59 -

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вважає, що для збільшення статутного капіталу НАК "Нафтогаз України" не обов'язкове ухвалення Верховною радою.

Про це вона заявила на прес-конференції після засідання Кабінету міністрів.

"Сьогодні прийняте урядове рішення, про збільшення статутного капіталу НАК "Нафтогаз України" на 18,6 млрд. гривень, які будуть обслуговуватися цінними паперами уряду і які будуть забезпечені в найближчий час певною монетарною базою", - сказала вона.

"З іншого боку, ми це рішення прийняли постановою уряду і вважаємо, що для цього закон приймати не потрібно, що вирішено це буде на базі постанови уряду", - додала Тимошенко.

Реклама:

Як повідомлялося, за інформацією виконуючого обов`язки міністра фінансів Ігоря Уманського, Кабінет міністрів має намір погодити під час переговорів з Міжнародним валютним фондом (МВФ) можливість збільшення статутного капіталу НАК "Нафтогаз України" на 18,6 млрд. гривень.

Він повідомив, що кошти на збільшення статутного фонду "Нафтогазу" будуть одержані за рахунок випуску облігацій - за такою ж моделлю, як і в разі рекапіталізації банків.

За його словами, інформація передана МВФ і очікується реакція.

За словами Уманського, рішення про збільшення статутного фонду НАК "Нафтогаз України" на 18,6 млрд. гривень може бути прийняте і реалізоване урядом тільки після внесення змін до закону про бюджет.

Сума збільшення статутного фонду буде визначена рішенням Верховної ради, але в уряді вважають, що збільшити капітал необхідно на 10-18 млрд. гривень.

Наразі статутний капітал "Нафтогазу України" становить 5,56 млрд. гривень.

Про необхідність капіталізації компанії, в тому числі для розрахунку з кредитували її державними банками та залучення нових кредитів для закупівлі газу, який раніше заявляв голова НБУ Володимир Стельмах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: