Тимошенко приховує реальні доходи бюджету?

П'ятниця, 3 липня 2009, 10:53

Уряд продовжує приховувати реальні показники виконання доходів державного бюджету.

В першому півріччі до загального фонду бюджету надійшло 71,918 млрд. грн., або 100% плану, повідомили в Держказначействі. Лише завдяки перевищенню плану доходів спецфонду на 20,5% (надійшло 18,547 млрд. грн.) номінально держбюджет було перевиконано - на 3,6%.

Виконані чи плани на червень, казначейство не повідомило, обнародував лише доходи загального (9,423 млрд. грн.) І спеціального (1,830 млрд. грн.) фондів, пише видання "Комерсант-Україна".

Як стало відомо, бюджетні плани в Кабміні були занижені до рівня фактичних доходів.

Початкове завдання по загальному фонду на I півріччя становило 80,721 млрд. грн. (недобір - 8,804 млрд. грн.), на червень - 14,211 млрд. грн. (недобір - 4,789 млрд. грн., майже половина загальної суми). Таким чином, загальний фонд в ці періоди не було виконано на 10,91% і 20,82%.

Обсяги падіння податкових платежів у порівнянні з аналогічними періодами 2008 року ще більше. Якщо в січні-травні зібрано на 12,1% менше, ніж минулого року, то в I півріччі - вже на 13,8%. Падіння податкових платежів у червні по відношенню до червня минулого року склало 23,9%, а до початкового плану - 33,7%.

Як повідомили у Державній податковій адміністрації (ДПАУ) і Держмитниці, відомства в червні перевиконали плани на 0,1%, зібравши податків на 6,65 млрд. грн. і 5 млрд. грн. відповідно. З них відшкодовано ПДВ на суму 3,496 млрд. грн.

У Держмитниці виконання плану пояснили невеликою активізацією імпорту, а в ДПАУ - перевиконанням бюджетного розкладу за всіма податками, крім ПДВ. Так, податку на прибуток зібрано 1,2 млрд. грн. (+83 млн. грн.).

"Київстар" виплатив дивіденди у розмірі 240 млн. грн., а компанії "ArcelorMittal-Кривий Ріг" ми відшкодували ПДВ, і вони з цієї суми сплатили частину податку на прибуток", - розповіли в ДПАУ.

За рахунок підвищення акцизу на тютюн отримано 316 млн. грн. (всього - 1,236 млрд. грн.).

На думку експертів, приховування бюджетної інформації підтверджує наявність проблем у даній сфері.

За словами гендиректора Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Ірини Щербини, бюджет не може перевиконуватися на тлі падіння виробництва у всіх галузях.

"Спостерігається деяке пожвавлення в банківському секторі за рахунок зменшення відтоку вкладів, але все одно до кінця 2009 року - середини 2010 року кредитування юридичних осіб не стабілізується", - говорить Щербина.

Маніпулювати бюджетом тривалий час не вдасться, тому що з кожним місяцем сума недофінансування збільшується, вважає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.

"Бізнес не отримує відшкодування ПДВ, залишається без оборотних коштів, а з підприємств ще й вимагають авансові платежі", - відзначає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!