НБУ обмежив доступ банків до своїх валютних резервів

Вівторок, 28 липня 2009, 12:28

Національний банк (НБУ) з 28 липня буде продавати валюту лише тим банкам, які дотримуються встановлених центральним банком індикаторів валютного ринку і не порушують значень лімітів відкритої валютної позиції.

Про це повідомив НБУ в листі до банків, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"НБУ, починаючи з 28 липня 2009 року, буде розглядати поточні розгорнуті заявки (на покупку валюти) винятково від банків, що дотримуються індикаторів валютного ринку, які на щоденній основі доводяться до відома банків, за умови відсутності порушення банком ... значень лімітів відкритої валютної позиції", - вказується в листі департаменту валютного регулювання НБУ, який підписано головою Нацбанку Володимиром Стельмахом.

У листі уточнюється, що в разі вчинення такого порушення, заявки на купівлю валюти будуть розглядатися після закінчення 30 календарних днів з дати приведення розміру загальної (довгої/короткої) відкритої валютної позиції банку у відповідність з нормативними значеннями.

Нацбанк підкреслює, що в понеділок 27 липня регулятор відмовився від проведення на міжбанку інтервенції на підтримку гривні через поведінку кредитно-фінансових установ.

"Виявлено, що банки свідомо завищують попит на безготівкову іноземну валюту під час проведення Нацбанком валютних інтервенцій і при цьому практично не працюють на міжбанківському валютному ринку України з іншими банками", - зазначено в листі.

Як повідомлялося, НБУ заявляв про готовність продавати 27 липня валюту за курсом 7,67 грн./дол. і навіть розглядав можливість задоволення заявок банків на рівні 10-15%.

При цьому, за оцінками дилерів, курс гривні на міжбанку в понеділок знизився до 7,955 грн./дол. з 7,94 грн./дол. за підсумками торгів у п'ятницю, тоді як за даними НБУ середньозважений курс за операціями з доларом склав 27 липня 7,8266 грн./дол.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: