Очікування населення підвищують курс долара

Вівторок, 28 липня 2009, 09:47

Очікування осінньої девальвації гривні і купівля іноземної валюти НАК "Нафтогаз України" підштовхнули курс національної валюти на міжбанку до психологічного бар'єру - 8 грн./дол.

Чи перейде курс цю межу, залежить від дій Нацбанку, пише видання "Комерсант-Україна".

В понеділок міжбанківський валютний ринок досяг позначки 8 грн./дол.

Експерти пояснюють зростання курсу американської валюти підвищенням попиту з боку покупців.

Реклама:

За словами керівника інформаційно-аналітичного центру "Форекс Клуб Україна" Миколи Івченка, в червні населення купило валюти на 1,7 млрд. дол., тоді як у травні - всього на 1 млрд. дол.

"Попит на валюту формується з боку населення та фізичних осіб-підприємців, які купують валюту, не чекаючи прогнозованого осіннього знецінення гривні. Імовірно, у липні ця цифра складе 2-2,1 млрд. дол.", - говорить він.

За словами Іванченка, існує також великий попит на валюту з боку НАК "Нафтогаз України", якому необхідно акумулювати близько 800 млн. дол. для закачування 4 млрд. кубометрів газу. Зараз ціна на газ від "Газпрому" відносно невисока - 198 дол. за тисячу кубометрів у порівнянні з 271 дол., які були в II кварталі".

Активно купують валюту і банки, яким вона необхідна для продажу імпортерам і погашення зовнішніх боргів. У той же час пропозиція валюти залишається невисокою.

"Попит на ринку дуже великий, тому що всі налякані осінніми прогнозами, а Нацбанк не збільшує інтервенції. Якщо так піде і далі, то курс у найближчі два тижні перевищить 8,3 грн./дол.", - говорить один з банкірів.

В фінансових установах вже почали сумніватися в готовності регулятора підтримати ринок.

"Тепер все залежить від того, в яких обсягах регулятор буде продавати валюту. Продаж заявлених 2,8 млрд. дол. повернула б ринок назад, але незрозуміло, наскільки реальна ця обіцянка", - говорить скарбник "Дочірнього банку Сбєрбанку Росії" Дмитро Золотько.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!